Στην επίδοση των ελληνικών μετοχών με δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι το ανοδικό μομέντουμ δεν επηρεάζεται ούτε από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου.
Όπως τονίζεται, η σιγουριά των επενδυτών ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την επενδυτική διαβάθμιση είναι τέτοιους μεγέθους, ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Τα κέρδη σχεδόν 22% από την αρχή του έτους κατατάσσουν το ελληνικό χρηματιστήριο έκτο μεταξύ των 92 που παρακολουθεί το Bloomberg. Παράλληλα εμφανίζει την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Καταλύτης για την εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μετά από χρόνια επενδυτικής απαξίωσης (συνέπεια της κρίσης στην Ελλάδα), οι μετοχές των τραπεζών επωφελούμενες από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ενίσχυση των εσόδων τους από τις αυξήσεις αυτές, έχουν αναλάβει τον ρόλο του «μπροστάρη» στην ανοδική αυτή πορεία του ΧΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου ο τραπεζικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστήριου έχει σχεδόν διπλασιασθεί. Συνεπικουρούμενες στην ανοδική αυτή ορμή και οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως των Jumbo και ΟΠΑΠ.
Οι οίκοι αξιολόγησης και οι εκλογές
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος, από τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τονίσει ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση. « Το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη ψηφοφορία, κάτι που θα τροφοδοτήσει την αστάθεια, όμως το ράλι των μετοχών μέχρι στιγμής έχει βρει στήριξη από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Να τι άλλαξε: η Ελλάδα ανακτά σιγά σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε τηλεφωνικά ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Υπάρχει κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συνετρίβη για άλλα 12 και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στις οθόνες των επενδυτών».
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, από μια ενδεχόμενη συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με το τρίτο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαγαριά, ο κίνδυνος ενός δεύτερου εκλογικού γύρου τιμολογείται θετικά από τις αγορές και οι επενδυτές επικεντρώνονται στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδο από την κατηγορία «junk».
Από τη μεριά της η Barclays δεν αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2015 και εκτιμούν ότι η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα έρθει στις αρχές του επόμενου έτους. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ευνοούνται από τη δημοσιονομική στήριξη εντός της ευρωζώνης, μια στήριξη που θα συνεχίσει να ενισχύει τις εγχώριες και τις ξένες επενδύσεις εάν η κυβέρνηση εμμείνει στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζες.
«Ένας νέος μεγάλος κύκλος πιθανότατα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το φως των θετικών αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays σε επενδυτικό σημείωμα αυτή την εβδομάδα. «Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετεκλογικά, θα μπορούσε να καλά για την αγορά, δεδομένης της μεροληψίας της στα χρηματοοικονομικά και στα εγχώρια κυκλικά ».
Τραπεζική ώθηση
Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου, καθώς οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της χώρας σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των επισφαλών δανείων και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε συνομιλίες με την ΕΚΤ για το ενδεχόμενο επανέναρξης των μερισμάτων.
Σε ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ανέστρεψαν την πτωτική τους πορεία που προκλήθηκε από την τραπεζική κρίση τον περασμένο Μάρτιο και δεν επανέλαβαν τη βύθιση που σημείωσαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Αυτό που τονίζεται ωστόσο στο δημοσίευμα, είναι ότι παρά τα πρόσφατα κέρδη, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τα ιστορικά τους υψηλά κι έτσι οι αποτιμήσεις τους παραμένουν χαμηλές επίσης.