Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024: Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου σε όλα τα κράτη μέλη

Ευρωεκλογές 2024: Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου σε όλα τα κράτη μέλη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με επιστολή της Σουηδής υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με επιστολή της Σουηδής υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Η Σουηδία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ,

Η επιστολή της Τζέσσικα Ρόσβαλ, που εστάλη στις 12 Μαΐου και είδε η EURACTIV, αποτελεί απάντηση στην πρόταση της Μετσόλα να διεξαχθούν οι εκλογές την περίοδο 23-26 Μαΐου.

Στην επιστολή εξηγείται ότι, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, ο ισχύων εκλογικός νόμος της ΕΕ ρυθμίζει εξ ορισμού τις ημερομηνίες των εκλογών και αυτές θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου.

«Όπως γνωρίζετε, ο εκλογικός νόμος της ΕΕ ορίζει ότι για την αλλαγή των ημερομηνιών απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι καμία από τις εναλλακτικές ημερομηνίες δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη υποστήριξη, θα ισχύσουν οι ημερομηνίες που ορίζει ο εκλογικός νόμος της ΕΕ», ανέφερε η Ρόσβαλ στην επιστολή της προς την Μετσόλα.

Έλλειψη χρόνου

Η απόφαση μπορεί να επιφέρει ορισμένες δυσκολίες, όπως για τους ευρωβουλευτές που θα έχουν λιγότερο χρόνο για να εγκατασταθούν, να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις εκλογές του 2019, περίπου το 60% των 705 ευρωβουλευτών ήταν νεοεισεχθέντες στο Κοινοβούλιο, ενώ το ίδιο περίπου αναμένεται και για τις επόμενες κάλπες.

Ένας παλιός εκλογικός νόμος

Οι ευρωβουλευτές ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον εκλογικό νόμο της ΕΕ και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D), αντίστοιχα, η Ντανύτα Χιούμπνερ και ο Ντομένεκ Ρουίς Ντεβέσα.

Ο νόμος ισχύει από το 1976 και έθεσε τους όρους για τις πρώτες άμεσες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1979. Ωστόσο, παρέμεινε αμετάβλητος παρά τις επόμενες δεκαετίες σταθερής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Ντεβέσα ήταν ο εισηγητής της πρότασης για την καθιέρωση διακρατικών λιστών σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της ΕΕ να εκλέξουν έναν μικρό αριθμό ευρωβουλευτών και από άλλες χώρες, και ώστε να καταστεί νομικά δεσμευτική η λεγόμενη διαδικασία Spitzenkandidat (κορυφαίου υποψηφίου), η εκλογή ενός υποψηφίου για την προεδρία της Επιτροπής ο οποίος προέρχεται από το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα με τις περισσότερες έδρες.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση τον Μάιο του 2022, αλλά τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη διεξαγάγει τη δική τους ψηφοφορία επί της πρότασης και είναι απίθανο να το πράξουν πριν από τις επόμενες εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου θα καταργηθεί.

Δυσαρεστημένη Πορτογαλία

Σύμφωνα με επίσημη πηγή από πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επιλογή ημερομηνίας στις αρχές Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα προβληματική στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα θα έχει μια σειρά από αργίες εκείνο το διάστημα, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο χαμηλής συμμετοχής.

Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν βρήκε άλλες εναλλακτικές λύσεις, καθώς ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σε άλλες περιόδους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments