Guardian: Η υπερθέρμανση του πλανήτη κορυφώνεται μέσα στην επόμενη πενταετία
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Peter Dejong | Συντελεστές: AP- Arctic Today
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian, που αναπαράγεται εν μέρει και από το δίκτυο Al Jazeera.
Συγκεκριμένα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι η θερμότερη περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου και το Ελ Νίνιο συνδυάζονται και οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη.
Για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πλέον πιο πιθανό να ξεπεράσουν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) μέχρι το 2027, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (=WMO).
Αλλά αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα ότι ο κόσμος θα ξεπερνούσε το μακροπρόθεσμο όριο θέρμανσης του 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που καθορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Ο WMO διαπίστωσε ότι ένα καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο που αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα έχει ως αποτέλεσμα τα νερά στον τροπικό Ειρηνικό να θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, εκτοξεύοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
«Θα συνδυαστεί με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και θα ωθήσει την παγκόσμια θερμοκρασία σε αχαρτογράφητες περιοχές», τόνισε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας, ο οποίος συμπλήρωσε πως «αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, την διαχείριση του νερού και το περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Η Jemilah Mahmood, γιατρός και ειδικός στο Συμβούλιο Δράσης για το Κλίμα της Μαλαισίας, είπε, από την πλευρά της: «Νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός για όλους, είτε ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο είτε στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δεν αρκεί καμία εργασία και υπεράσπιση στον τομέα του κλίματος, όταν έχουμε διακυβέρνηση που να ευνοεί την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να ξαναδούμε γιατί υπάρχει τόση αδράνεια», ενώ πρόσθεσε πως η έκθεση του Οργανισμού της προκάλεσε θυμό: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε σύμπλεγμα αβεβαιότητας. Πώς μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό χρόνο με το χρόνο και να αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες;».
Η πιθανότητα να φθάσουμε προσωρινά σε μια νέα αύξηση της τάξης τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2027, φθάνει το 66%, όπως ενημέρωσε ο Άνταμ Σκέιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο βρετανικό Met Office Hadley, το ερευνητικό κέντρο που εργάστηκε στην τελευταία ετήσια ενημέρωση του WMO για το κλίμα.
Ο WMO βρήκε επίσης 98% πιθανότητα ότι ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας το 2016, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες επηρεάστηκαν από άνοδο περίπου 1,3 βαθμών Κελσίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας