Η φετινή χρονιά είναι κλειδί για τη διεύρυνση της ΕΕ λόγω των αλλαγών στον τρόπο που γίνεται και με τα νέα μέλη των Βαλκανίων να φέρνουν ευκαιρίες στην κοινότητα της ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι στο συνέδριο «Η ΕΕ συναντά τα Βαλκάνια» στη Σόφια την Τρίτη.
Το φετινό φόρουμ είναι αφιερωμένο στην 50ή επέτειο της πρώτης διεύρυνσης της ΕΕ.
Στο συνέδριο στη Σόφια συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, υπουργοί Εξωτερικών, πολιτικοί, ΜΚΟ και πολίτες, οι οποίοι συζήτησαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα και η περιοχή. Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Φόρουμ, με την υποστήριξη του ALDE και της Ατλαντικής Λέσχης στη Βουλγαρία.
«Η αντίληψη για την Ευρώπη έχει τεθεί σε άλλη μια δοκιμασία. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία προκάλεσε επιπλοκές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αυτές, μόνο η ένταξή τους στην ΕΕ θα τους εγγυηθεί την ειρήνη και την ευημερία, και η ένταξη στην ΕΕ οδηγεί ακριβώς σε αυτό», δήλωσε ο Βαρχέλι, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες για τολμηρές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο βήμα είναι η ενσωμάτωση των λαών και των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το συντομότερο δυνατό. Ο λόγος είναι ότι η ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ θα τους επιτρέψει να ενσωματωθούν με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία αργότερα.
Ο κ. Βαρχέλι δήλωσε ότι οι βαλκανικές χώρες προσελκύουν όλο και περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη και ότι γεωγραφικά βρίσκονται σε πολύ καλή θέση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι χώρες της περιοχής που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν στις σχετικές μεταρρυθμίσεις που η Επιτροπή έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη.
Ο Επίτροπος έφερε το παράδειγμα του ενεργειακού τομέα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιβλαβείς εκπομπές και τους κινδύνους για την υγεία.
«Υπάρχουν ιστορικά ελλείμματα, σε ορισμένα από τα οποία δεν υπάρχει πρόοδος. Πρέπει να εξασφαλίσουμε καλύτερη συνδεσιμότητα, ψηφιακή οικονομία και άμεσες επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ΕΕ πρέπει να λάβει όλες τις αποφάσεις, μικρές ή μεγάλες, για την επέκταση προς την κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων», πιστεύει ο Βαρχέλι.
Τόνισε επίσης άλλες προτεραιότητες, όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν καλά παραδείγματα, όπως η Αλβανία, η οποία έχει ξεκινήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές, ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν πολλά προβλήματα προς επίλυση.
«Η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και το κράτος δικαίου, αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε επενδυτικού κλίματος», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Φόρουμ, Άλβα Φιν, σχολίασε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει να μείνουν σε αναμονή. «Η διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο δυναμική και οι χώρες δεν θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια», προέτρεψε, προσθέτοντας ότι η διεύρυνση είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την οριστική ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή και συμπρόεδρο του κόμματος ALDE, Ιλχάν κιουτσούκ, η συζήτηση σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι πολύ πιο διεξοδική.