Κόσμος

Πότε θα ξεμείνουν οι ΗΠΑ από μετρητά;

Πότε θα ξεμείνουν οι ΗΠΑ από μετρητά;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών

Μιλώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών -το οποίο δανείζεται για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του- να κάνει λογιστικούς ελιγμούς για να εξοικονομήσει μετρητά. Η Γέλεν έχει στείλει σχετικές επιστολές τόσο σε επικεφαλής επιχειρήσεων όσο και στο Κογκρέσο.

Τη Δευτέρα, η υπουργός επανέλαβε προηγούμενες προειδοποιήσεις ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι πιθανό να έχει εξαντλήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα μέχρι την 1η Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσουν στη λεγόμενη ημέρα Χ είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει το πιο εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών στον κόσμο και απασχολεί ομάδες άρτια εκπαιδευμένων οικονομολόγων, είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα χρήματα έχουν απομείνει στο «ταμείο».

Ερχονται μεγάλοι λογαριασμοί

Η Γέλεν θεωρεί τις αρχές Ιουνίου κρίσιμη περίοδο. Ο λόγος: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξοδεύει παραδοσιακά πολλά χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πόσα έσοδα θα εισρεύσουν και πότε. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το Bipartisan Policy Center, μια δεξαμενή σκέψης που παρακολουθεί προσεκτικά τις ομοσπονδιακές δαπάνες, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα ξοδέψει 101 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Ιουνίου.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα -47 δισεκατομμύρια δολάρια- θα πάνε για την ομοσπονδιακή περίθαλψη, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν σε επιδόματα βετεράνων, σε μισθούς και σε συντάξεις στρατιωτικών, όπως και σε συντάξεις δημόσιων υπαλλήλων. Στις 2 Ιουνίου η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για παροχές κοινωνικής ασφάλισης και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ομοσπονδιακή ιατρική περίθαλψη.

Τα έσοδα ξεφουσκώνουν

Ενα μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι ότι τα φορολογικά έσοδα δεν εισπράττονται την ώρα που αναμενόταν. Οι σοβαρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στην Καλιφόρνια, την Αλαμπάμα και την Τζόρτζια φέτος ώθησαν την Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων να μεταθέσει τις προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε δεκάδες κομητείες για τον Οκτώβριο.

Η 15η Ιουνίου είναι μια κρίσιμη ημέρα Εάν η Γέλεν μπορέσει να βρει ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τις 15 Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα «πάρουν» μια μικρή ανάσα, επειδή εκείνη την ημέρα καταβάλλονται οι φόροι από εταιρείες και όσους έχουν επιλέξει να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ανά τρίμηνο. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι η αναμενόμενη εισροή των τριμηνιαίων φορολογικών εσόδων στις 15 Ιουνίου θα επιτρέψει πιθανότατα στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των εργασιών της τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα εκείνη την ημέρα. Το Bipartisan Policy Center εκτιμά ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να είναι επαρκή μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η Γέλεν μπορεί να πάρει επίσης κάποια πρόσθετα έκτακτα μέτρα, όπως να αναστείλει τις επενδύσεις της κυβέρνησης για τα ταμεία των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και ενδεχομένως να καθυστερήσει μια χρεοκοπία μέχρι και τον Ιούλιο.

Δύσκολη η εκτίμηση

Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ημερομηνία Χ καθιστά άγνωστο πόσο χρόνο διαθέτουν οι νομοθέτες για να καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλά η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να χρειαστεί ημέρες -αν όχι εβδομάδες- για να περάσει νομοθεσία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Και ακόμη και αν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, καταλήξουν σε συμφωνία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Βουλή και η Γερουσία θα περάσουν με άνεση τη νομοθεσία.

Ο Κ. Μακάρθι και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη, Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας, θα πρέπει να προωθήσουν τη νομοθεσία στα αντίστοιχα σώματα, και οι ημέρες που απομένουν για να γίνει αυτό λιγοστεύουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει μόνο για έξι ημέρες πριν από το τέλος του μήνα. Η Γερουσία μόλις πέντε.

Εχοντας κατά νου ότι οι νομοθέτες είναι απρόθυμοι να μεταθέσουν τις διακοπές τους, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το νομοθετικό πρόγραμμα. «Το ημερολόγιο του Κογκρέσου είναι το πιο κρίσιμο και θα υπαγορεύσει τις ημερομηνίες ψήφισης ενός νομοσχεδίου, όπως συμβαίνει ιστορικά», δήλωσε η Ενριέτα Τρέιζ, διευθύντρια οικονομικής πολιτικής της Veda Partners, σε σημείωμα προς τους πελάτες της αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments