Global News

Le Monde: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει κατάφωρες παραβιάσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

Le Monde: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει κατάφωρες παραβιάσεις της  ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, χρειάζονται βοήθεια.

Ιδιαίτερα, τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν αποτυγχάνουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό που έχει πληγεί σκληρά, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς. Από τη Γενεύη, ο Μ. Γκρίφιθς χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 12 Μαΐου μεταξύ των αντίπαλων στρατηγών, η οποία στοχεύει στη δημιουργία διαδρόμων για την εκκένωση των αμάχων από τις ζώνες μάχης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές και κατάφωρες παραβιάσεις αυτής της δήλωσης που έχουν γίνει από τότε που υπογράφηκε », είπε. Έτσι, η αποθήκη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) λεηλατήθηκε την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταξύ «πολλών άλλων», σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς: «Φυσικά, τεκμηριώνουμε αυτά τα περιστατικά και θα τα συζητήσουμε και με τα δύο μέρη».

Από την αρχή του πολέμου, στις 15 Απριλίου, μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάτ Ντάγκλο, 1000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 840.000 εκτοπίστηκαν και 220.000 πρόσφυγες αναχώρησα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «25 εκατομμύρια άνθρωποι ή περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό του Σουδάν» χρειάζονται βοήθεια.  Για να τους βοηθήσει, ο ΟΗΕ πρέπει να συγκεντρώσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια για όσους έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Είναι μια «πολύ μετριοπαθής έκκληση» για κονδύλια δεδομένης της καταστροφικής κατάστασης, κρίνει ο διπλωμάτης, προτρέποντας τους δωρητές να δείξουν αλληλεγγύη.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) εκτιμά ότι από την αρχή της σύγκρουσης, η λεηλασία αποθεμάτων τροφίμων, η κλοπή χρημάτων, καυσίμων, οχημάτων ή άλλου εξοπλισμού αντιπροσωπεύουν απώλεια περίπου 56 εκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι ένας τεράστιος και  συγκλονιστικός απολογισμός, ένας ντροπιαστικός απολογισμός», τόνισε ο Μ. Γκρίφιθς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments