Πολιτική

Εκλογές 2023: Κορυφώνεται η μάχη των κομματικών επιτελείων για την συσπείρωση

Έξι γρίφοι θα απαντηθούν το βράδυ των εκλογών, με τα κομματικά επιτελεία να εντείνουν την προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

Έξι γρίφοι θα απαντηθούν το βράδυ των εκλογών, με τα κομματικά επιτελεία να εντείνουν την προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

Η εκλογική εξίσωση είναι συνθέτη -καθώς υπάρχουν «άγνωστοι Χ»- και οι πολιτικοί μονομάχοι βάζουν όλο και πιο εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -που σήμερα πραγματοποιεί ομιλία στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα- υπογραμμίζει την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης και εστιάζει στον στόχο της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη αναμέτρηση. «Θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας -που σήμερα μιλά στην Αθήνα και αύριο στην Πάτρα- τονίζει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και αναφέρεται σε μία προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Εστιάζει δε στο «συμβόλαιο για την αλλαγή», δηλαδή την πρόταση του κόμματος -που βασίζεται σε έντεκα κεντρικούς άξονες- για την επόμενη μέρα.

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα δοθούν απαντήσεις σε έξι βασικά ερωτήματα:

  1. Σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί το πρώτο κόμμα, καθώς μια υψηλή επίδοση μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό η μητέρα των μαχών δίνεται για την προσέγγιση των αναποφάσιστων στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
  2. Ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, καθώς υπάρχει και η… μάχη των εντυπώσεων. Άλλωστε, η διαφορά των δύο κομμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία σε περίπτωση που ακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση μια μεγάλη διαφορά θα έδινε «αέρα» στο πρώτο κόμμα, ενώ αντιθέτως μια μικρή διαφορά θα επέτρεπε στον δεύτερο να λέει πως μπορεί να υπάρξουν εκλογικές εκπλήξεις.
  3. Σε ποιο βαθμό θα υπάρξει χαλαρή ψήφος. Όλο το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά συσπείρωσης και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.
  4. Πόσα κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν τον πήχη του 3% και να μπουν στη Βουλή.
  5. Ποιο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πρόκειται για έναν παράγοντα κρίσιμο, κυρίως σε περίπτωση που ακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως σε μια δεύτερη αναμέτρηση θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020, όπου προβλέπεται μπόνους για το πρώτο κόμμα. Να σημειωθεί εδώ πως το μπόνους δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό αυτό είναι 9% με 10% για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό πάνω από το 37% και κοντά στο 37,5%. Ωστόσο, όσο μικραίνει το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία και φυσικά ισχύει και το αντίθετο.
  6. Πώς θα «κινηθούν» οι περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι. Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα ψηφίσουν μαζικά ή θα επιλέξουν την αποχή. Το δεύτερο ερώτημα είναι σε ποιο κόμμα θα στραφεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr//Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο