Ανάσες για τη μεσαία τάξη προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σχολιάζοντας, μάλιστα, την υπόθεση Κατρούγκαλου, υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός έκανε ένα λάθος και είναι εκτός εκλογικής μάχης, ενώ ο κ.Καραμανλής «των Τεμπών» είναι εντός. Παράλληλα, επέμεινε ότι πρέπει «προσεγγίσουμε όσους παρασύρθηκαν και ψήφισαν Χρυσή Αυγή», αφού δεν είναι όλοι όσοι την ψήφισαν φασίστες. Ο κ.Τσίπρας πάντως, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε στον Διονύση Σαββόπουλο για το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, είπε «μόνο αγάπη για τον Διονύση Σαββόπουλο, έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του».
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «Πρωινό μας» με την Φαίη Σκορδά.
Με χαλαρή διάθεση ο κ.Τσίπρας σχολίασε το πλατό της εκπομπής και σημείωσε ότι για πρώτη φορά σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο εμφανίσθηκε σε εκπομπές «μεσημεριανές», ενώ έστειλε και χαιρετίσματα στη μαμά της Φαίης, στο Κιλκίς, που είναι το… τάργκετ γκρουπ του, όπως είπε χαμογελαστά.
-Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, έτσι οφείλει να τις βλέπει κάθε πολιτικός, δεν με τρομάζει η λαϊκή ετυμηγορία. Η επαφή με τον κόσμο γεμίζει έναν άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική , όταν είμαι κλεισμένος σε 4 τοίχους, εκεί δεν αντέχω. Επικοινωνείς με τον κόσμο και καταλαβαίνεις τι τον προβληματίζει. Μιλάω σε συγκεντρώσεις από στήθους, καταλαβαίνεις αν αυτό που λες κάνει γκελ, τεστάρεις τον πολιτικό σου λόγο.
-Δεν μου άρεσε ότι όταν αναφερόσασταν στον κ.Μητσοτάκη ήσασταν επιθετικός. Είχατε πει δε νιώθει, δεν αισθάνεται… Γιατί; ρώτησε η Φαίη Σκορδά.
-Με τον κ.Μητσοτάκη είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε φίλοι, αυτό που έχω πει είναι ότι είναι ένας πολιτικός που δείχνει, επειδή τα βρήκε λίγο πιο εύκολα στη ζωή του, χωρίς να λέω ότι δεν είναι ικανός άνθρωπος, είναι ότι έβγαλε αυτό που λέμε έλλειψη ενσυναίσθησης. Δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Κάποια βασικά όπως υγεία, παιδεία, το νερό που είναι δημόσιο αγαθό- δεν μπορείς να το ιδιωτικοποιήσεις. Είναι δημόσιο αγαθό. Πού να εστιάζω; Να λέω «το γκόμενος είσαι εσύ;» στην Ελλάδα του ’23 είναι πιο πολιτισμένη η αντιπαράθεση. Θυμάμαι τα πράσινα και τα γαλάζια καφανεία, δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο. Μπορεί να είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό.
-Τι λέγατε στα διαλείμματα στο ντιμπέιτ;
-Σχολιάζαμε διάφορα, μου είπε για τη συνέντευξη στην κυρία Μπάρκα, του είπα, εντάξει σε αντέγραψα, εσύ πήγες πρώτος σε τέτοιες εκπομπές, στο πιστώνω.
-Μόνο θετικά έχω να σχολιάσω εγώ για τον Διονύση Σαββόπουλο, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει. Είναι δικαίωμά του να εκφέρει την αποψή του, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Με κάποιους καλλιτέχνες αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή, ο Σαββόπουλος δεν έχει αλλάξει πολύ, ήταν υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον στηρίξει είναι δύσκολη στιγμή για τον κ.Μητσοτάκη. Μόνο αγάπη για τον κ.Σαββόπουλο.
-Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, είπε ο κ.Τσίπρας, ερωτηθείς για τη βία σε βάρος των γυναικών. Τι γίνεται αφού μιλήσεις όμως; Κάναμε κάποια πράγματα και συνέχισε και η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Φτιάξαμε στα αστυνομικά τμήματα γραφεία για να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες, ήταν μια πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες την έννοια να μην χρειάζεται απόδειξη του βιασμού, αλλά η μη συναίνεση του θύματος. Στο νομικό πλαίσιο η μετάφραση του όχι είναι είναι όχι. Δεν φτάνουν αυτά, πρέπει νομίζω να ενισχύσουμε τις δομές ώστε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια. Είναι θέματα που θέλουν δουλειά. Και εσείς διαμορφώνετε την κοινή γνώμη με έναν τρόπο. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε έναν άλλο άνθρωπο, σε ένα κορίτσι. Είχαμε τα τελευταία χρόνια 54 γυναικοκτονίες. Τρομακτικό νούμερο, όταν λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος, μας έλεγαν αριστερούληδες, είναι ένα βήμα όμως, να εισαχθεί νομικά ο όρος.
-Για τους γάμους και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον θα αγαπάμε, βεβαίως είμαι υπέρ. Είμαι περήφανος που κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε αντιδράσεις. Τώρα η κοινωνία το αποδέχθηκε ομαλά. προχωρήσαμε και στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Εχουμε σχέδιο αναμόρφωσης όλου του οικογενειακού δικαίου και να βάλουμε μέσα και την τεκνοθεσία. Τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον αγάπης, ξέρω παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο κ.Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα.