Λίγο μετά την προσγείωση του προέδρου Β. Ζελένσκι με αεροπλάνο στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά μεγαλύτερων δημοκρατικών οικονομιών του κόσμου δημοσίευσαν απροσδόκητα την τελική τους δήλωση μία ημέρα πριν από το τέλος της συνάντησης. Η Κυριακή θα πρέπει να περιστρέφεται εξ ολοκλήρου γύρω από τον επισκέπτη από την Ουκρανία. Εκτός από τα ξεκάθαρα λόγια ξανά κατά του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και μια συνολική συμφωνία για περαιτέρω δράση κατά της Κίνας, το έγγραφο 52 σελίδων περιέχει επίσης δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ζητά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω ενός «Σχεδίου Δράσης της Χιροσίμα» που αποφασίστηκε επίσης το Σάββατο, οι ηγέτες της G-7 θέλουν να επιτρέψουν «σταθερή πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά, ασφαλή, επαρκή και θρεπτικά τρόφιμα».
Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το πόσο αναλυτικά η ομάδα κρατών, που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατυπώνουν την κοινή τους θέση έναντι της Κίνας και καλούν τη χώρα να σεβαστεί και να εφαρμόσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μεταξύ άλλων, καλούν την Κίνα να παροτρύνει τη Ρωσία «να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία αμέσως, πλήρως και άνευ όρων». Την ίδια στιγμή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέκριναν δριμύτατα τις ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν και τις παράτολμες ενέργειές της στην παγκόσμια οικονομία. «Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη χρήση βίαιων μέσων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας» στην περιοχή».
Στο κείμενο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τείνουν επίσης χείρα φιλίας προς το Πεκίνο. «Είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», ανέφερε. Δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με την Κίνα σε παγκόσμιες προκλήσεις και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Οι πολιτικές μας δεν έχουν σκοπό να βλάψουν την Κίνα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμποδίσουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας», επιβεβαίωσαν οι ηγέτες. «Μια αναπτυσσόμενη Κίνα που συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες θα είχε παγκόσμιο ενδιαφέρον».