Σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο αναμένεται να οδηγήσουν οι εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 21 Μαΐου και η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, όπως εκτιμά η Société Générale.
Παρά το γεγονός, ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 36% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, η διεξαγωγή μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δε θα λύσει το πολιτικό αδιέξοδο.
Επομένως, φαντάζει απίθανο το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής για την ελληνική οικονομία από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου, με τον γαλλικό οίκο να έχει κλείσει το «trade» που είχε ανοίξει στα ελληνικά ομόλογα – ίσως και πρόωρα, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι αναλυτές – ξαναβλέποντας τη συγκεκριμένη θεματική μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας.
Να σημειωθεί πως ευρύτερα, η Société Générale αναμένει μια περαιτέρω τάχιστη υποχώρηση του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας ήταν εντυπωσιακή, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί χαμηλότερα από το 180% του ΑΕΠ το 2022 – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε μια βάση δέκα ετών και 35 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό που καταγράφηκε το 2020. Αυτή η τάση, είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τις κινήσεις των ελληνικών τίτλων για δύο λόγους.
– Πρώτον, το χρέος της χώρας λαμβάνει κυρίως τη μορφή δανείων προς τους επίσημους πιστωτές (EFSF, ESM, ΔΝΤ).
– Δεύτερον, ως μέρος των διαφορετικών προγραμμάτων διάσωσης, η ωρίμανση του ελληνικού χρέους διευρύνθηκε στα 20 χρόνια, σε σύγκριση με περίπου επτά για την Ευρωζώνη.
Επιπλέον, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στον απόηχο της κρίσης, η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει διαρθρωτικά τα έσοδά της. Οι δημόσιες δαπάνες που διατηρήθηκαν υπό έλεγχο, επέτρεψαν στην Ελλάδα να δει μεγάλα πλεονάσματα του πρωτογενούς ισοζυγίου πριν από την πανδημία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί από το 2023 και έπειτα. Επιπλέον, τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους τα επόμενα πέντε χρόνια.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός πως, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν χαμηλές τα επόμενα χρόνια (χάρη στη μεγάλη ωρίμανση του χρέους), η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιεί μεγάλες εξόδους στις αγορές, συμβάλλοντας στη διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα έως ότου το δημόσιο χρέος επιστρέψει σε πιο βιώσιμα επίπεδα.
ING: Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε σχόλιο γύρω από τις εθνικές εκλογές και την έκβαση αυτών προβαίνει και η ING, επισημαίνοντας πως με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο ο συνδυασμός της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 (πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί) θα το έχανε. Το κατά πόσο θα πίεζε η ΝΔ προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο πιο ισχυρή βγει η ΝΔ, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κίνητρο να βιαστεί προς μια γρήγορη συμφωνία. Και αυτό διότι σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθούσαν νέες εκλογές, αυτή τη φορά με ένα σύστημα που συνδυάζει το σύστημα της αναλογικότητας με ένα «μπόνους» έως και 50 έδρες.