Πολιτική

Les Echos: Πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε μια προσωπικότητα της ευρωπαϊκής δεξιάς

Les Echos: Πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε μια προσωπικότητα της ευρωπαϊκής δεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αφιέρωμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το σημερινό φύλλο της κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας της Γαλλίας Les Echos.

Αφιέρωμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το σημερινό φύλλο της κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας της Γαλλίας Les Echos. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως μορφή και προσωπικότητα της ευρωπαϊκής δεξιάς, Έλληνας Μακρόν, εκφραστής της φιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μπόρεσε να εξασφαλίσει τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και να γίνει συνομιλητής και φίλος του Μάνφρεντ Βέμπερ, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ελλείψει δεξιού ηγέτη στις «μεγάλες» χώρες της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απολαμβάνει εξουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι κοντά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έχει τοποθετήσει συγγενή του στη γενική γραμματεία του ΕΛΚ.

Ο πρώτος γύρος των ελληνικών βουλευτικών εκλογών αυτή την Κυριακή θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά στις Βρυξέλλες, γιατί ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που στοχεύει στην επανεκλογή του, έχει γίνει από την εκλογή του το 2019 μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής δεξιάς.

Από την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και την ήττα του CDU στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 2021, κανένα «μεγάλο» κράτος μέλος δεν είχε αρχηγό κυβέρνησης από το ΕΛΚ, την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου.

Αυτό έχει δημιουργήσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους δεξιούς ηγέτες των «μεσαίων» χωρών. Εάν ο Κροάτης Α. Πλένκοβιτς και ο Λετονός Κ., Κάρινς εμπνέουν σεβασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών, επιδεικνύει το πλεονέκτημα ενός προφανούς χαρίσματος, το οποίο αντλεί τόσο από τη μεσογειακή κουλτούρα του όσο και από την αγγλοσαξονική του εκπαίδευση (Χάρβαρντ, Στάνφορντ, πρώιμη καριέρα στο McKinsey).

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με αγγλική απόχρωση αμερικανικής προφοράς, εξελίσσεται με ευκολία στα μεγάλα διεθνή φόρα. Προέρχεται από πολιτική δυναστεία: ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993, η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη Υπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών. Ο ανιψιός του Κώστας Μπακογιάννης είναι νυν δήμαρχος Αθηναίων.

Έχει ένα κολακευτικό οικονομικό ρεκόρ, με αύξηση του ΑΕΠ 5,9% το 2022 και πρόβλεψη 2,4% για φέτος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανεργία υπό έλεγχο γύρω στο 12% και επιστροφή διεθνών επενδυτών. Πρωταγωνίστησε επίσης στην πανδημία και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, καθώς και στις συζητήσεις για την ενεργειακή κρίση. Το 2021, ο Πρωθυπουργός συνήψε στρατηγική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

«Ενώ η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του 2010, δηλαδή της κρίσης χρέους και της μεταναστευτικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο πολιτικός που μετά τα χρόνια Τσίπρα συνόδευσε την έξοδο από αυτές τις κρίσεις και έβαλε τη χώρα πίσω στα μονοπάτια της κανονικότητας», αναλύει ο Ερίκ Μωρίς του Ιδρύματος Robert Schuman.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ενσαρκώνει τη φιλελεύθερη και πιο ευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματός του, σε σημείο να έχει το παρατσούκλι «ο Έλληνας Μακρόν» στα πρώτα του χρόνια, καλλιεργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο του ΕΛΚ. και της Συντηρητικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ο ένας τον άλλον σε πολλές περιπτώσεις.

Στην Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε την πιο σημαντική ομιλία του την άνοιξη του 2019, όταν ήταν στην κορυφή της λίστας των Συντηρητικών για τις ευρωεκλογές και φιλοδοξούσε να γίνει Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γερμανός προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μην συζητούν ζητήματα κράτους δικαίου στην Ελλάδα στην ολομέλεια, κρίνοντας ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. «Ας έχουμε κατά νου ότι η Ελλάδα θα κάνει εκλογές σε έξι εβδομάδες», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments