Η Ελλάδα θα εκλέξει σήμερα νέο κοινοβούλιο. Τι σημαίνει αυτό για το ευρώ; Αναμένονται νέες αναταράξεις;
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υποχρεώσεις που ισοδυναμούν με περισσότερο από το 170% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της. Αυτό είναι μακράν το υψηλότερο επίπεδο χρέους από οποιαδήποτε χώρα του ευρώ. Μπορούν οι εκλογές να οδηγήσουν ξανά σε αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να απειλήσουν το ευρώ;
Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι απίθανο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα βρήκε το δρόμο της επιστροφής σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία και επωφελείται όχι μόνο από την άνθηση του τουρισμού μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά και από την καλή ανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Επιπλέον, η οικονομία είναι πλέον σταθερή. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μικρότερο από το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και επομένως πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα έχει επίσης ένα λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μετά την αφαίρεση της εξυπηρέτησης του χρέους. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι επίσης μακροπρόθεσμες, με ορισμένα χρέη να λήγουν μόνο για δεκαετίες.
Τι θα συμβεί αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, επανέλθουν στην εξουσία; Δεν είναι αυτό το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας;
Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι αυτό το δίδυμο επιστρέφει. Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, τα ποσοστά αποδοχής για τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία είχαν μειωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες. Μια επιστροφή Τσίπρα και Βαρουφάκη δεν φαίνεται να αποκλείεται τον Μάρτιο, παρά τις μεγάλες πολιτικές αβεβαιότητες, τουλάχιστον μαθηματικά για λίγο. Όμως από τον Απρίλιο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία έχει και πάλι κέρδη. Τα σημάδια για έναν «προοδευτικό συνασπισμό», όπως τον αποκαλεί ο Τσίπρας, είναι επομένως πιθανό να είναι άσχημα.
Πάρα πολλοί ψηφοφόροι θυμούνται ιδιαίτερα την ταραγμένη χρονιά 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα ενός «Grexit». Σχεδόν κανείς δεν θέλει να επιστρέψει εκεί – ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος έχει από καιρό μετριάσει τις πάλαι ποτέ ριζοσπαστικές αριστερές θέσεις του. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Βαρουφάκη, αλλά το κόμμα του παίρνει μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες και δεν θα μπορούσε να βάλει τη σφραγίδα του σε έναν συνασπισμό με επικεφαλής τον Τσίπρα, αν έφτανε σε αυτό.