Guardian: Οι Έλληνες πολιτικοί εξοικειώθηκαν με το νεανικό TikTok
Πηγή Φωτογραφίας: tlife.gr
Ανάμεσα στα κέρδη της προεκλογικής εκστρατείας που έληξε χθες, συνυπολογίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το πολιτικό προσωπικό της Χώρας μας, με πιο χαρακτηριστικό το TikTok. Ένας από τους στόχους ήταν να κερδηθεί η πολιτική εμπιστοσύνη των εκατοντάδων χιλιάδων νέων, οι οποίοι, αύριο, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί προσπαθούν να γοητεύσουν πολιτικά περίπου 430.000 ψηφοφόρους της γενιάς Z. Ορισμένοι, δε, από αυτούς είναι ακόμη 16 ετών. Η Ελλάδα βαδίζει προς γενικές εκλογές και οι πολιτικοί αρχίζουν να «συχνάζουν» στο TikTok και στο YouTube για να προσελκύσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο – την πολιτική εμπιστοσύνη των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα προσέλθουν στην αυριανή κάλπη, για πρώτη φορά.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έναν Έλληνα νεαρό. Ένα χαμόγελο διαπερνά το πρόσωπο του Στέφανου Τσιάντη όταν η συζήτηση στρέφεται σε μια δημοσκόπηση που ήταν τόσο χαμηλών τόνων όσο και απρόβλεπτη. Ως ψηφοφόρος για πρώτη φορά, ο 19χρονος ξέρει ακριβώς ποιο κόμμα θα στηρίξει όταν ψηφίσει την Κυριακή. Αλλά αυτό, προσθέτει, είναι σπάνιο. «Η ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο Πασόκ», λέει ο φοιτητής οικονομικών, ποζάροντας περήφανα με τη σημαία του κεντροαριστερού κόμματος που μόλις κυμάτισε έντονα σε μια προεκλογική συγκέντρωση κάτω από την Ακρόπολη. «Είναι αηδιαστικό το πώς δίνουν όλες αυτές τις υποσχέσεις για να κερδίσουν την υποστήριξή μας. Αυτό δείχνει τόσα πολλά για το πολιτικό μας σύστημα».
Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ επιτρέπουν σε άτομα κάτω των 18 ετών να ψηφίζουν. Στην Ελλάδα, οι 17χρονοι (και οι 16χρονοι που κλείνουν τα 17 κατά το εκλογικό έτος) είχαν δικαίωμα ψήφου βάσει της νομοθεσίας που προώθησε ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, που εκτοξεύτηκε στην κυβερνητική εξουσία, με εφόδιό του μια ριζοσπαστική ατζέντα το 2015.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης μπει στο TikTok και στο YouTube για να προσελκύσει τους πρώτους ψηφοφόρους. Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μοιράσει ένα επίδομα 150 ευρώ για νέους, ο Σύριζα προσπάθησε να δελεάσει τη νεότερη γενιά υποσχόμενος να καταργήσει τις σκληρές απαιτήσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Ανακοινώθηκαν και χαμηλά δάνεια για αγορές κατοικίας για ηλικίες 18-39 ετών.
Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να τονίσει την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα υπό τη διακυβέρνησή του από την κορύφωση της κρίσης χρέους και την παραλίγο αποβολή της από την ευρωζώνη. Σε μια εκστρατεία που προβάλλει το κόμμα του ως τη μόνη σταθερή επιλογή σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο, επισημάνθηκε η θεαματική επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από την πτώση της ανεργίας, την ανάκαμψη στον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.
«Πάντα πίστευα ότι απαιτούνται δύο τετραετείς θητείες για να αλλάξει κάποιος την Ελλάδα», είπε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διεκδικεί σταθερά μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της χώρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας