Εκλογές με το βλέμμα στην οικονομία
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει αποφασιστικά τον προσανατολισμό της Χώρας τα προσεχή χρόνια. Σε μια συγκυρία μεταβατική για τις οικονομικές εξελίξεις του τόπου, αφού θα χρειαστεί να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα επιτρέψει την αρτιότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και αφού θα είναι αναγκαίο να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ανεργία και να ενισχυθούν οι μισθολογικές απολαβές.
Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η εθνική οικονομία μας θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με αυτήν που χαράχθηκε και ακολουθείται την τελευταία τριετία. Και με αυτήν την έννοια, εκτιμούν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η προτίμηση αυτή προς την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο ξεκάθαρα διατυπωμένη σε αναλύσεις της Citi. Με βάση τις εκθέσεις της αμερικανικής τράπεζας, η ευοίωνη προοπτική για την ελληνική οικονομία δεν περνάει μέσα από μία «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως αυτή που προωθείται από τον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά μέσα από την διατήρηση του σημερινού συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει, σύμφωνα με τις εν λόγω αναλύσεις, να παραμείνει στην εξουσία, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, κυρίαρχη είναι στην αγορά η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η επάνοδος σε «συνταγές» της αποεπένδυσης και της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την οικονομική κατάσταση της Χώρας. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν οι έντονες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών στις προχθεσινές δηλώσεις του βουλευτή και πρώην υπουργού του Σύριζα Γιώργου Κατρούγκαλου αναφορικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ένα θέμα συνιστά η φορολογική αντιμετώπιση και η συνολικότερη επιβάρυνση επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών, ένα άλλο θέμα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα και ένα τρίτο θέμα είναι το πώς θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αύξηση των μισθών και η καταπολέμηση της ακρίβειας. Από την άποψη αυτή η ελληνική οικονομία εξέπληξε ευχάριστα τις δύο τελευταίες χρονιές. Το 2002, ο ρυθμός 5% ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, ενώ κάτι ανάλογο διαπιστώνεται ότι συμβαίνει και αυτήν την χρονιά, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1,8%.
Το αν θα εξακολουθήσει όμως να κινείται το ΑΕΠ με αυτόν τον ρυθμό θα εξαρτηθεί και από πολιτικές επιλογές, από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θα προτάξει η νέα κυβερνητική πλειοψηφία, που θα προκύψει από τις σημερινές κάλπες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας