Τη «σαφή διαβεβαίωση» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσι, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτουν στην Ουκρανία οι σύμμαχοι από τη Δύση, προκειμένου το Κίεβο να πλήξει ρωσικό έδαφος, δήλωσε ότι είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ο Μπάιντεν ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και της περιοχής».
Είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» τα μαχητικά να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρειαστούν τέτοια όπλα για να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις πέρα από την τρέχουσα εμβέλειά τους.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων δημοκρατιών ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσεβέβαιος ότι το Κίεβο θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων για τα αεροπλάνα.
Όπως είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, συζήτησε το θέμα με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. Είπε ότι τα F-16 δεν θα είχαν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σχέση με το Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν «να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης όσων έπονται».
Ευχαριστίες Ζελένσκι στις ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την «ισχυρή» οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ, η οποία ανέρχεται σε 37 δισ.δολάρια, καθώς και για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου.
«(Νιώθουμε) Τεράστια ευγνωμοσύνη από τον λαό μας. Χαίρομαι που έχουμε τόσο ισχυρές σχέσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε περαιτέρω συνεργασία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας».
Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 375 εκατ.δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει πυρομαχικά, πυροβολικό και οχήματα, καθώς συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφασή του να επιτρέψει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αεροσκάφη στις Ηνωμένες Πολιτείες.