Guardian: Η οικονομική ανάκαμψη «χαρίζει» την νίκη στον Κυρ. Μητσοτάκη
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Αν οι ψηφοφόροι έδωσαν στο συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μια τεράστια νίκη 20 μονάδων και το καλύτερο αποτέλεσμά του από το 2007 την Κυριακή, ήταν τουλάχιστον εν μέρει επειδή του απέδωσαν ότι οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική ασφάλεια, υποστηρίζει το σημερινό δημοσίευμα του αριστερού Guardian.
Τρία προγράμματα διάσωσης συνολικού ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ απέτρεψαν την καταστροφή κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας κρίσης που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2015, και η Ελλάδα βγήκε από ένα δρακόντειο καθεστώς ελέγχου των δαπανών που διέταξαν οι διεθνείς δανειστές της, το περασμένο καλοκαίρι.
Το ανθρώπινο κόστος ήταν τεράστιο. Η ανεργία κορυφώθηκε στο 27,5% – και στο 58% για τους κάτω των 25 ετών – καθώς η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% σε αυτό που οι οικονομολόγοι συμφωνούν τώρα ότι ήταν μια ύφεση που έπληξε τη χώρα τόσο σκληρά όσο η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την πενταετία από το 2008 έως το 2013, οι Έλληνες έγιναν κατά μέσο όρο 40% φτωχότεροι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που αναλύει το Reuters. Μέχρι το 2014, το διαθέσιμο νοικοκυριό στην Ελλάδα είχε πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2003, με βάση τους δημοσιογράφους του Guardian.
Υπολογίζεται ότι 800.000 Έλληνες δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη αφού έχασαν την ασφάλιση υγείας τους λόγω της ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης σχεδόν τριπλασιάστηκαν και, σύμφωνα με μελέτη στο British Medical Journal, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 35%.
Η Ελλάδα υπέστη επίσης ένα καταστροφικό brain drain. Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 400.000 μεταξύ 2010 και 2015, με μια μελέτη του 2013 να διαπιστώνει ότι περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες – συμπεριλαμβανομένων γιατρών, μηχανικών και επιστημόνων – είχαν αποχωρήσει από το 2010. Μια μεταγενέστερη μελέτη διαπίστωσε ότι από όλους όσους έφυγαν από τη χώρα, περίπου το 90% είχε πρώτο πτυχίο, περισσότερο από το 60% μεταπτυχιακό και το 11% διδακτορικό.
Στην πρώτη τετραετή θητεία του, ο Μητσοτάκης – ένας 55χρονος πρώην τραπεζικό στέλεχος, με σπουδές στο Χάρβαρντ – επέβλεψε την απροσδόκητα υψηλή ανάπτυξη, την απότομη πτώση της ανεργίας και μια χώρα που βρισκόταν σε τροχιά να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα επενδυτικού βαθμού.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει πλέον λίγο-πολύ επιστρέψει στο σημείο που ήταν όταν χρεοκόπησε για πρώτη φορά το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της και οι φόροι έχουν μειωθεί για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.
Οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι έχουν επιβλέψει το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής της χώρας από το 1975, με περισσότερα από 2.300 έργα σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων και λιμανιών.
Τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια, κατά το δημοσίευμα. Η σοβαρή ύφεση και τα χρόνια έκτακτου δανεισμού άφησαν την Ελλάδα με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος – έφτασε τα 400 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο – και έπληξαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών τόσο σκληρά που θα χρειαζόταν άλλη μια δεκαετία για να ανακάμψει πλήρως.
Αλλά ακόμα κι αν η κρίση του κόστους ζωής της Ευρώπης είναι πιο σκληρή στην Ελλάδα από ό,τι αλλού, η χώρα απέχει ακόμα πολύ από εκεί που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία, όταν η απόγνωση μετατράπηκε σε ταραχές στους δρόμους – και γι’ αυτό, οι ψηφοφόροι φαίνεται να ευχαρίστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την ψήφο τους, καταλήγει ο Guardian.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας