Κόσμος

ΗΠΑ και Ευρώπη σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στην Κίνα

Στην σύνοδο κορυφής της G7 η Κίνα βρέθηκε στην καρδιά των συνομιλιών και καταγράφηκε ευρεία σύγκλιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη να αλλάξουν ρότα απέναντι στον ασιατικό γίγαντα, τονίζει το Politico.

Στην σύνοδο κορυφής της G7 η Κίνα βρέθηκε στην καρδιά των συνομιλιών και καταγράφηκε ευρεία σύγκλιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη να αλλάξουν ρότα απέναντι στον ασιατικό γίγαντα, τονίζει το Politico.

Η Κίνα αντιμετώπισε το Σάββατο μια ισχυρή ώθηση από τις χώρες της G7 για τις θέσεις της για τη Ρωσία, την Ταιβάν, τον εμπορικό εκφοβισμό, το οικονομικό μονοπώλιο και την εσωτερική παρέμβαση, με τη δήλωση των ηγετών της G7 να αντικατοπτρίζει μια ευρεία σύγκλιση ΗΠΑ, Ευρώπης, αλλά και Ιαπωνίας ως προς την ανάγκη αλλαγής πλεύσης απέναντι στο Πεκίνο.

Η δήλωση των ηγετών των πλουσιότερων δημοκρατιών της G7 ζήτησε από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκδόθηκε την ώρα της άφιξης του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι στη Χιροσίμα, όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής.

«Καλούμε την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωση. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω του άμεσου διαλόγου της με την Ουκρανία».

Κρίσιμης σημασίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη – τα δύο κύρια «συστατικά στοιχεία» της G7 – ήρθαν σε μια κοινή γλώσσα και μεταξύ τους επικοινωνία ως προς το θέμα της Κίνας.

Η επανειλημμένη έμφαση που δίνει η G7 για «αποδέσμευση κινδύνου, όχι αποσύνδεση» είναι ένα νεύμα στην προσέγγιση της ΕΕ για την Κίνα, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη είναι επιφυλακτικά για την πλήρη διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με το Πεκίνο.

Ακόμη, ως προς το ζήτημα της Ταιβάν, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην σύνοδο κορυφής, παρέμεινε η ίδια σε σύγκριση με τις πρόσφατες δηλώσεις. «Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταιβάν ως απαραίτητες για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις βασικές θέσεις» όσον αφορά τις πολιτικές της ίδιας της Κίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο