Με το hype που είχε το πρωτάθλημα στην σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά και το όλο ζήτημα με το που θα λάβει χώρα ο τελικός του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος, ο αγώνας αυτός δεν έχει φτάσει να έχει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε αναλογικά με τα όσα κρίνει.
Αν κατακτήσει το Κύπελλο η ΑΕΚ θα φτάσει σ’ ένα νταμπλ μετά από 45 χρόνια και μάλιστα την σεζόν της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια και της εισόδου της στο νέο της «σπίτι», γεγονός το οποίο θα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ομάδας αν συμβεί. Ειρήσθω εν παρόδω, την τελευταία φορά,που είχε πετύχει νταμπλ, το έκανε κερδίζοντας τον «δικέφαλο του βορρά» στον τελικό του Κυπέλλου. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ αν κερδίσει τον τελικό και πάρει το τρόπαιο μπορεί να μετατρέψει μία «χαμένη» χρονιά σε επιτυχημένη, προσθέτοντας δίπλα στους νεαρούς παίκτες που έβγαλε, ένα τρόπαιο κι ένα αρκετά καλό ευρωπαϊκό πλασάρισμα.
Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει το πάνω… χέρι. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού αποτελεί την φετινή πρωταθλήτρια και την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην είναι το φαβορί, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει το… know how στο πως να κερδίζει την «Ένωση» σε τελικούς Κυπέλλου, είτε όντας καλύτερος είτε με τις δύο ομάδες να είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Τώρα καλείται να το κάνει και ως χειρότερος. Σε τελικούς Κυπέλλου οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί έξι φορές, με τον ΠΑΟΚ να μετρά τρεις νίκες στους τελευταίους τρεις και την ΑΕΚ να έχει να έχει επίσης τρεις, αλλά να έχει να τον κερδίσει 40 χρόνια σε τελικό.
Πάμε λοιπόν να δούμε με την συνδρομή της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης Wyscout, γιατί η ΑΕΚ αποτελεί το φαβορί για να «σπάσει» αυτή την κακή παράδοση την φετινή σεζόν, αλλά και το ποια σημεία θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ αν θέλει να είναι εκείνος που θα πανηγυρίσει.
Όποιος έχει παρακολουθήσει, έστω και λίγο, την «Ένωση» στην φετινή σεζόν, είναι εύκολο να καταλάβει πως πρόκειται για μία πραγματική επιθετική «μηχανή». Η ομάδα του Αλμέιδα βασίζει την επιθετική της λειτουργία στο τρομερό πρέσινγκ που ασκεί στον αντίπαλο, κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει να κάνει σε τέτοιο βαθμό άλλη ομάδα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ επιτρέπει στον αντίπαλό της μόλις να κάνει μόλις 5,73 πάσες ανά αμυντική ενέργεια (PPDA), όταν η δεύτερη ομάδα με τον αμέσως υψηλότερο δείκτη στην κατηγορία αυτή, που είναι ο αντίπαλός της στον τελικό, ΠΑΟΚ, έχει 7,78. Δηλαδή οι «κιτρινόμαυροι» επιτρέπουν 2,05 πάσες λιγότερες από τον δεύτερο σε κάθε κατοχή. Η διαφορά είναι τεράστια και δείχνει γιατί αυτό που κάνει η «Ένωση» στον τομέα αυτό φέτος είναι τόσο εντυπωσιακό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο παίκτης του πρωταθλήματος ο οποίος έχει υποπέσει στα περισσότερα φάουλ είναι ο Σέρχιο Αραούχο, η συνεισφορά του οποίου στον τομέα αυτό είναι τεράστια, μετά το νέο ρόλο που του έδωσε ο Αλμέιδα φέτος, τραβώντας τον πιο έξω από την περιοχή. Το οξύμωρο είναι πως παρ’ ότι φέτος αγωνίζεται πιο πίσω, είναι ο τρίτος παίκτης σε επαφές στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου με 116, πρώτος στην σχετική κατηγορία είναι ο Λιβάι με 155 (!!) ενώ αν κοιτάξουμε σε μέσο όρο ανά αγώνα πρώτος είναι ο Τσούμπερ με 6,54. Καθολική υπεροχή της ΑΕΚ στον τομέα αυτό, που προκύπτει από το γεγονός ότι κάνει πολλά κλεψίματα ψηλά και η σβελτάδα με την οποία επιτίθεται στην συνέχεια την βοηθάει να πιάνει σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα και άρα να έχει περισσότερους χώρους για να μπει σ’ αυτή.
Ο Αργεντινός τεχνικός θέλει οι παίκτες του να ψάχνουν άμεσα τρόπο να επιτεθούν στην αντίπαλη άμυνα εκμεταλλευόμενοι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών του σε δημιουργία, 1 vs 1, αλλά και εκτέλεση.
Μ’ αυτό τον τρόπο η «Ένωση» έχει καταλήξει να είναι η κορυφαία ομάδα στο κομμάτι της απειλής κατά του αντιπάλου φτιάχνοντας τελικές ίσες με 72,09 xG (0,12xG ανά τελική), που είναι ένας δείκτης, ο οποίος δείχνει τα γκολ που άξιζαν οι ευκαιρίες που δημιούργησε μία ομάδα. Εκείνη συνολικά έχει σκοράρει 69 γκολ, ήτοι 3,09 λιγότερα. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ έχει φτιάξει τελικές ίσες με 58,56xG (0,13xG ανά τελική) κι έχει σκοράρει 57, ήτοι 1,56 λιγότερα απ’ όσα έπρεπε. Η διαφορά αυτή δεν προκύπτει γιατί η ΑΕΚ φτιάχνει καλύτερες ευκαιρίες, αλλά επειδή φτιάχνει πολύ περισσότερες. Εκείνη μετρά συνολικά 15,09 σουτ ανά αγώνα (593 στο σύνολο) όντας πρώτη στο πρωτάθλημα ενώ ο ΠΑΟΚ 11,22 (44 στο σύνολο και είναι τρίτος στο πρωτάθλημα), δηλαδή οι «κιτρινόμαυροι» κάνουν 3,87 σουτ παραπάνω σε κάθε ματς.
Η διαφορά στις τελικές είναι λογική, αφού ο ΠΑΟΚ προτιμάει να επιτίθεται σ’ ένα πιο σετ παιχνίδι εκμεταλλευόμενος τις συνεργασίες που μπορούν να φτιάξουν οι παίκτες του για να διαπεράσουν την άμυνα του αντιπάλου και άρα είναι λογικό πως θα έχει λιγότερους χώρους για να δράσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ομάδα του Λουτσέσκου μετράει 5,02 πάσες ανά κατοχή, την ώρα που η ΑΕΚ φτάνει τις 4,52. Κι όλα αυτά ενώ η «Ένωση» έχει 61,5% κατά μέσο όρο στα παιχνίδια της ενώ ο «δικέφαλος του βορρά» 58.2%.
Πηγή: gazzetta.gr