Η παιδίατρος και εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου, Γεωργία Μάρκου, πήρε χθες 23.05.2023 την σκυτάλη των καταθέσεων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας και την απόπειρα δολοφονίας της μικρής Τζωρτζίνας, πιθανά απ’ τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Παρούσα στο δικαστήριο ήταν η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία μπήκε στη δικαστική αίθουσα, συνοδεία των αστυνομικών, κρατώντας ένα πορτοκαλί φάκελο.
Η εντατικολόγος περιέγραψε στην κατάθεση της όλα τα στάδια της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας και είπε πως από τον έλεγχο που έκαναν οι γιατροί δεν είχε προκύψει κάποιο παθολογικό πρόβλημα του κοριτσιού.
Η μάρτυρας, λόγω της ιδιότητας της, όπως είπε, είχε σχεδόν καθημερινή ενασχόληση με το παιδί, ενώ πληροφορήθηκε και το ιστορικό της μικρής Τζωρτζίνας. «Από το οικογενειακό ιστορικό, πληροφορηθήκαμε πως δεν υπήρχαν επεισόδια ανακοπής σε νεαρά άτομα στην οικογένεια. Υπήρχαν βέβαια τα δύο αδελφάκια. Εμείς έπρεπε να καλύψουμε όλα ενδεχόμενα.
Ξεκινήσαμε την διαφορική μας διάγνωση. Ξεκινώντας από αναπνευστικά προβλήματα τα οποία είναι και πιο συχνά που προκαλούν ανακοπή, είδαμε ότι η ακτινογραφία ήταν καλή, δεν υπήρχε χρόνια αναπνευστική νόσος. Δεν υπήρχε πρόβλημα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν υπήρχαν υποθερμίες, υπογλυκαιμία και έμεναν οι καρδιολογικές νόσοι να ελεγχθούν. Μάθαμε πως είχε γίνει καρδιολογική εξέταση και δεν είχε αναδειχθεί κάποια ανατομική ανωμαλία. Ζητήσαμε και εμείς να γίνει υπέρηχος από την κυρία Καρατζά. Δεν αναδείχθηκε κάποια παθολογία. Δεν υπήρχε μυοκαρδίτιδα. Στάλθηκε να γίνει και τοξικολογικός έλεγχος, ο οποίος βγήκε τις επόμενες ήμερες, ήταν αρνητικός. Έμενε να κάνουμε και γονιδιακό έλεγχο για να ελέγξουμε τις αρρυθμίες», τόνισε η μάρτυρας.Η παιδίατρος εξήγησε στο δικαστήριο πως η πορεία της Τζωρτζίνας κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο του Ρίου, ήταν σταθερή, ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί προσπαθούσαν να βρουν τι μπορεί να είχε προκαλέσει την ανακοπή. Γύρω στην 5η ημέρα της νοσηλείας της Τζωρτζίνας, όπως εξήγησε η μάρτυρας, προσπάθησαν να την ξυπνήσουν από την καταστολή και εκεί είδαν κάποιες κινήσεις που δεν ήταν φυσιολογικές. «Σιγά σιγά όσο ξύπνούσε, άρχισε να παρουσιάζει κάποιες αντιδράσεις, σπαστικότατα άκρων κ.λπ., σταδιακά άρχισε να κουνάει και τα μάτια, αν και στην αρχή ήταν κλειστά. Από τον έλεγχο που είχαμε κάνει, δεν είχε βρεθεί κάτι παθολογικό» είπε η παιδίατρος στο δικαστήριο.
Όπως εξήγησε η κυρία Μάρκου καταθέτοντας στο δικαστήριο, όλα τα στοιχεία τους οδήγησαν στη σκέψη ότι μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνει και κάτι άλλο. «Συνδυάζοντας όλα αυτά και βλέποντας και τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν ψυχροί και αποστασιοποιημένοι, κάτι που μας έκανε εντύπωση, και περισσότερο της μάνας, καθώς η αντίδραση της δεν ήταν αντίστοιχη, με το μέγεθος του δράματος που ζούσε η οικογένεια, ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, σκεφτήκαμε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μήπως δηλαδή η μητέρα θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι κακό. Δεν ήταν κάτι που μας ήρθε αυθαίρετα. Δε θέλαμε να πούμε κάτι άσχημο. Είχαμε δύο παιδιά χωρίς κάτι κληρονομικό, τα δύο να έχουν πεθάνει με ανακοπή και το τρίτο να είναι στη μονάδα με ανακοπή, πόσο τυχαίο θα μπορούσε να είναι;», διερωτήθηκε η κυρία Μάρκου στην κατάθεση της.
Η εντατικολόγος εξήγησε καταθέτοντας στο δικαστήριο πως τότε ο κ. Ηλιάδης ανέλαβε να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, δηλαδή επικοινώνησε με την ιατροδικαστή την κυρία Τσιόλα, η οποία του είπε να αναμένει την ολοκλήρωση του γονιδιακού ελέγχου, επικοινώνησε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με ψυχιάτρους που τους είπε για το σύνδρομο μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.
«Πήγε η μητέρα στους ψυχιάτρους και μετά δεν ήθελε να ξαναπάει γιατί δεν της άρεσε. Δεν είχαμε κάπου αλλού να απευθυνθούμε. Βγήκαν και κάποια από τα γονίδια αρνητικά. Ολοκληρώθηκε και η ιατροδικαστική της Ίριδας που μιλούσε για αγενησία φλεβοκόμβου.
Στο μεταξύ, η Τζωρτζίνα πήγαινε καλύτερα. Γελούσε, έβγαζε κάποιες άναρθρες κραυγές. Την δίναμε στους γονείς για βόλτα και είχε δρομολογηθεί να μπει βημαδότης και απινιδωτής με τον κ. Παπαγιάννη από το Ωνάσειο» τόνισε η μάρτυρας. Στη συνέχεια όπως είπε η μάρτυρας, και αφού η Τζωρτζίνα επέστρεψε από την Αθήνα, πήρε εξιτήριο τον Ιούλιο του 2021 από το νοσοκομείο και επέστρεψε ξανά στο νοσοκομείο, όταν έκανε επεισόδια τον Ιανουάριο του 2022. «Άρχισε να παρουσιάζει επεισόδια. Νοσηλευτηκε στη μονάδα. Δεν διαπιστώθηκε τίποτα απειλητικό για της ζωή της» είπε μάρτυρας και τόνισε πως μπήκε τρεις φορές στη ΜΕΘ και στη συνέχεια έφυγε για την Αθήνα, προκειμένου να κάνει 24ωρο εγκεφαλογράφημα. «Τελικά, μάθαμε πως έπαθε ανακοπή και πέθανε» είπε καταθέτοντας η γιατρός. Πρόεδρος: Ποιος σας έδωσε το ιστορικό; Μητέρα; Πατέρας;
Μάρτυρας: Κατά την εισαγωγή δεν ήμουν παρούσα. Δεν ξέρω εάν ήταν και δύο γονείς μαζί.
Πρόεδρος: Είπατε κινήσεις δεν ήταν φυσιολογικές; Τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Κινήσεις που να είναι φυσιολογικές, ποδιών, χεριών.
Πρόεδρος: Δεν είδατε αυτά δηλαδή. Τι υπήρχε;
Μάρτυρας: Σπαστικότητα των άκρων.
Πρόεδρος: Για τα επεισόδια, είδατε κάτι η ίδια; Σας ενημέρωσε γιατρός παιδιατρικής;
Μάρτυρας: Δεν έτυχε να εφημερεύω σε κανένα.
Πρόεδρος: Δεν έχω κάτι άλλο να ρωτησω, ήσασταν σαφής.
Εισαγγελέας: Είπατε πως κάπως η Τζωρτζίνα άρχισε να παρακολουθεί, πώς το διαπιστώσατε;
Μάρτυρας: Ήταν μία εξέλιξη που ήρθε σταδιακά.
Εισαγγελέας: Πώς το συνδέετε;
Μάρτυρας: Με τη νευρολογική αποκατάσταση του παιδιού. Ήταν μία σταδιακή εξέλιξη.
Εισαγγελέας: Τι περιμένατε να δείτε μετά από ΚΑΡΠΑ;
Μάρτυρας: Το μέγεθος της βλάβης δεν μπορείς να το ξέρεις. Δεν περιμέναμε να είναι και ένα φυσιολογικό παιδί.
Εισαγγελέας: Υπήρχε κάποιο στοιχείο στο ιστορικό πως έπασχε η μητέρα από κάτι;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Συν. Υπ. Κατ: Χρονικά πότε υπολογίζετε πως έχει αρχίσει η Τζωρτζίνα να αντιλαμβάνεται εξωτερικά ερεθίσματα;
Μάρτυρας: Αρκετό καιρό μετά από την αποσωλήνωση της.
Συν. Υπ. Κατ: Βλέπω από ιστορικό πως 4/5/2021 η Τζωρτζίνα κλαίει όταν την αφήνουν από το καρότσι. Μπορούμε να πούμε ότι τότε αντιλαμβάνεται κάποια ερεθίσματα;
Μάρτυρας: Ναι το θυμάμαι αυτό. Όταν την αφήνανε οι γονείς μετά τη βόλτα με το καροτσάκι, έκλαιγε συνέχεια. Είχαμε την αίσθηση πως αντιλαμβανόταν την απουσία των γονιών.
Συν. Υπ. Κατ: Το να έχει κάποιος εγκεφαλοπάθεια ισοδυναμεί με νοητική στέρηση; Πώς διαπιστώθηκε;
Μάρτυρας: Η εικόνα που είχε το παιδί, δηλαδή που δεν μπορούσε να μιλήσει να επικοινωνήσει, εκφραζόταν μόνο με κάποιες κραυγές.
Οι μεταμοσχεύσεις και η απαγόρευση Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ξεκίνησε να ρωτάει την μάρτυρα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις που έχουν λάβει χώρα στο νοσοκομείο του Ρίου με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του απαγορεύει να συνεχίσει τις ερωτήσεις.
Αλ.Κούγιας: Πόσες μεταμοσχέσεις οργάνων έχουν γίνει στη ΜΕΘ Παίδων όσο διάστημα είστε εκεί;
Μάρτυρας: Γύρω στα 12-13 παιδιά.
Αλ. Κούγιας: Έχετε ακούσει να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός μεταμοσχέσευων παιδιών σε άλλη εντατική;
Μάρτυρας: Δεν έχω ακούσει. Εξαρτάται πόσο υπάρχει επιθυμία να ασχοληθούν οι ιατροί.
Αλ. Κούγιας: Πόσες εντατικές παιδιών υπάρχουν στη χώρα;
Μάρτυρας: Έξι.
Αλ. Κούγιας: Έχετε ακούσει σε άλλη μονάδα να υπάρχουν μεταμοσχεύσεις;
Μάρτυρας: Νομίζω πως υπάρχουν αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω.
Πρόεδρος: Γιατί τα ρωτάμε αυτά; Τι σχέση έχουν με τη δίκη;
Αλ. Κούγιας: Έχουν σχέση.
Πρόεδρος: Εάν δεν εξηγήσετε τι σχέση έχει με το αντικείμενο της δίκης δεν μπορώ να σας αφήσω να συνεχίσετε.
Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των ιατρών των ΜΕΘ Πάτρας. Δεν μπορούμε να γίνει μία διακοπή δίκης και έχουμε δύο 18μηνα. Κάνουμε μία δίκη εξπρες. Δε θα εξηγήσω γιατί κάνω την ερώτηση.
(…)
Αλ. Κούγιας: Τι εννοείτε όταν λέτε πως ήταν απαθείς οι γονείς ;
Μάρτυρας: Αναμένεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, να κλαίνε, να πέφτουν πάνω στα παιδιά.
Αλ. Κούγιας: Έχουν μια συζήτηση ο κ. Δασκαλάκης και ο κ. Ηλιάδης, η οποία έχει δημοσιευθεί και του λέει ο κ. Δασκαλάκης, πως η γυναίκα μου εδώ είναι ψύχραιμη αλλά στο σπίτι κλαίει από το πρωί μέχρι το βράδυ, το γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Πιθανό και να το έχω ακούσει.
Αλ. Κούγιας: Μπορεί να είναι έτσι και να είναι μία αξιοπρεπής γυναίκα;
Μάρτυρας: Το να κλαίει κάποιος δεν είναι αναξιοπρεπές.
Αλ. Κούγιας: Έχω υπερασπιστεί χιλιάδες υποθέσεις Τέντα, «μαύρη χήρα», και έβγαιναν στις τηλεοράσεις και έκλαιγαν. Πώς σας φαίνεται το γεγονός πως η γυναίκα που κατηγορείται ότι έχει σκοτώσει δύο παιδιά και έχει προσπαθήσει να σκοτώσει την Τζωρτζίνα, είναι ψύχραιμη και απαθής; Δε θα θα μπορούσε να κλαίει όλη ημέρα;
Μάρτυρας: Εγώ αυτό που λέω είναι πως δεν ήταν συνήθης αντίδραση, δεν προσπαθώ να την εξηγήσω.
Η μάρτυρας διευκρίνισε πως αυτή η στάση της είχε κάνει εντύπωση στην αρχή της νοσηλείας της Τζωρτζίνας, στην πορεία, ωστόσο, υπήρχε μεγαλύτερη επαφή των γονέων με το παιδί, με τον Αλέξη Κούγια να της δείχνει τρυφερές φωτογραφίες της Ρούλας Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα τις ημέρες της νοσηλείας της στο νοσοκομείο.
Ένταση και μήνυση «Ντροπή σας! Ντροπή σε όλους σας! Παλιάνθρωποι! Συμμορία όλοι» είπε, στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας, απευθυνόμενος προς τη μάρτυρα, ξεσπώντας για μία ακόμα φορά κατά των γιατρών του νοσοκομείου του Ρίου και τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας.
Το ξέσπασμα του κ. Κούγια ήρθε κατά τη διάρκεια της υποβολής ερωτήσεων σχετικά με τη διαδικασία ανάνηψης, με τον δικηγόρο να λέει πως δε θέλει να ρωτήσει κάτι άλλο την μάρτυρα και να γνωστοποιεί στο δικαστήριο πως επιφυλάσσεται η υπεράσπιση να καταθέσει μήνυση σε βάρος της μάρτυρος, κατά την πρόοδο της δίκης.
Η δίκη θα συνεχιστεί και σήμερα