Η Βουλγαρία δεν έχει βάλει στο συρτάρι τα σχέδια για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στις όχθες του Δούναβη με ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που αγόρασε πριν από έξι χρόνια, ελπίζοντας ότι η δυτική τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τους αντιδραστήρες να λειτουργήσουν τώρα που η συμμετοχή της Μόσχας είναι αδύνατη.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει στη γαλλική εταιρεία EDF να αναλύσει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, το οποίο χρονολογείται εδώ και 40 χρόνια και έχει παγώσει αρκετές φορές από διαφορετικές κυβερνήσεις.
Η Βουλγαρία παρήγγειλε δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για το πυρηνικό έργο στο Μπέλενε πριν από έξι χρόνια, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην ολοκλήρωση του έργου κατέστη αδύνατη.
Η εναλλακτική λύση είναι η κατασκευή δύο νέων αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων στη θέση του πυρηνικού σταθμού που λειτουργεί σήμερα στο Κοζλοντούι.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, θέλει το κοινοβούλιο να αποφασίσει αν θα δώσει ζωή στο πυρηνικό έργο Μπέλενε ή αν θα αναζητήσει αγοραστές για τον ρωσικό εξοπλισμό που παραδόθηκε το 2017, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapool.
Το υπουργείο Ενέργειας αναμένει προσφορές από τη γαλλική EDF για τους όρους και την τιμή για την ολοκλήρωση του έργου με τους ρωσικούς αντιδραστήρες αλλά χωρίς ρωσική συμμετοχή.
Η Βουλγαρία αναμένει επίσης προσφορά από την Westinghouse για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
Στις 19 Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας Ρόζεν Χριστόφ εξέφρασε θλίψη για το πόσο κόστισε το έργο για το κράτος, επισημαίνοντας την επένδυση του κράτους ύψους 1,25 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής.
«Στεκόμαστε σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,25 δισ. ευρώ, για τη συντήρηση των οποίων πληρώνουμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως, και είναι καιρός η Βουλγαρία να αποφασίσει για αυτό το σημαντικό στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Χριστόφ μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία και τις συνομιλίες που είχε με την EDF για το έργο Μπέλενε.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να ρίχνουμε χρήματα σε ένα έργο χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον του, δήλωσε ο Χριστόφ.
Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την «άριστη» κατάσταση των ρωσικών αντιδραστήρων, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «όλες αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στο κοινοβούλιο για την τελική απόφαση».
Το σχόλιο σας