Από την υπερθέρμανση δισεκατομμύρια άτομα θα βρεθούν σε συνθήκες εκτός «ανθρώπινης ευημερίας
Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki.gr
Αν ο σημερινός ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη παραμείνει ανεξέλεγκτος, θα ωθήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους εκτός της «κλιματικής θέσης», των συνθηκών όπου ο άνθρωπος μπορεί να ευδοκιμήσει, και θα τους εκθέσει σε επικίνδυνα θερμές συνθήκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, αξιολόγησε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, εάν ο κόσμος συνεχίσει την προβλεπόμενη πορεία του και θερμανθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αναμενόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και την αύξηση του πληθυσμού, η μελέτη διαπίστωσε ότι μέχρι το 2030 περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται εκτός της κλιματικής θέσης, αντιμετωπίζοντας μέσες θερμοκρασίες 29 βαθμών Κελσίου (84 βαθμών Φαρενάιτ) ή υψηλότερες, ενώ περίπου 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν εκτός της θέσης μέχρι το 2090.
Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού πιθανώς να βρεθεί σε κλιματικές συνθήκες εκτός «ανθρώπινης ευημερίας»
Ο Timothy Lenton, ένας από τους δύο επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να βρεθεί να ζει σε κλιματικές συνθήκες που δεν υποστηρίζουν την «ανθρώπινη ευημερία».
«Αυτό είναι μια βαθιά αναδιαμόρφωση της οικιστικής ικανότητας της επιφάνειας του πλανήτη και θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση του τόπου όπου ζουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Lenton, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Exeter, σε ένα βίντεο που μοιράστηκε το ινστιτούτο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η θέση αποτελείται από μέρη όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 βαθμούς Κελσίου (55 βαθμούς Φαρενάιτ) έως περίπου 27 βαθμούς Κελσίου (81 βαθμούς Κελσίου). Εκτός αυτού του παραθύρου, οι συνθήκες τείνουν να είναι πολύ ζεστές, πολύ κρύες ή πολύ ξηρές.
Σε Ινδία, Νιγηρία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Πακιστάν τα πιο επικίνδυνα επίπεδα ζέστης
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σήμερα σε επικίνδυνη ζέστη, με μέσες θερμοκρασίες 29 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη θέσει περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους εκτός γεωγραφικής θέσης.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν κοντά στην ψυχρότερη κορυφή της κόγχης των 13 βαθμών Κελσίου και τώρα βρίσκονται στη «μέση περιοχή» μεταξύ των δύο κορυφών. Αν και δεν είναι επικίνδυνα θερμές, οι συνθήκες αυτές τείνουν να είναι πολύ ξηρότερες και δεν έχουν ιστορικά υποστηρίξει πυκνούς ανθρώπινους πληθυσμούς», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Chi Xu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nanjing.
Εάν η Γη θερμανθεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, η Ινδία, η Νιγηρία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν θα είναι οι πέντε πρώτες χώρες με τον περισσότερο πληθυσμό που θα εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα ζέστης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ολόκληρος ο πληθυσμός ορισμένων χωρών, όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, καθώς και μικρά νησιά που ήδη κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα αντιμετώπιζαν πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες.
Στα χειρότερα σενάρια, αν η Γη θερμανθεί κατά 3,6 ή ακόμη και 4,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα βρεθεί εκτός της κλιματικής θέσης, αποτελώντας αυτό που η έκθεση αποκαλεί «υπαρξιακό κίνδυνο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας