Για σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αψήφησε τις δημοσκοπήσεις αλλά και έσπασε τα δεσμά που επιχείρησε να του βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, κάνει λόγο το Bloomberg.
“Οι επενδυτές τιμολογούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον Μητσοτάκη στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, που αναμένεται να του εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και ξεκάθαρη εντολή για να συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις”, σημειώνει το πρακτορείο.
Και συνεχίζει: “Ο Μητσοτάκης νίκησε την Κυριακή τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, και ξεπέρασε την ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην έξοδό της από το ευρώ και έναν χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να κερδίσουν πλειοψηφίες”.
Το Bloomberg τονίζει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και περίπου μια δεκαετία στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%, το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο και υπογράμμισε την αποσύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας, έναν άλλον αδύναμο κρίκο κατά την κρίσης του ευρώ της προηγούμενης δεκαετίας.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι ήταν πιο δημοκρατικό ένα αναλογικό σύστημα, που θα “ανάγκαζε” τα κόμματα να προχωρήσουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, αλλά ο Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας 41% των ψήφων έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για εκλογική συμμαχία και, αντίθετα, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά του σε νέες κάλπες.
“Οι νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δείχνοντας ως πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου.
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναφέρει το Bloomberg, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που εισήγαγε ο Τσίπρας, απαιτούσε ουσιαστικά να αποσπάσει ένα κόμμα ποσοστό περί του 48% για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Στις επόμενες εκλογές ο νικητής θα εξασφαλίσει μπόνους έως και 50 εδρών, μειώνοντας το όριο της αυτοδυναμίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις περίπου στο 38%.
“Η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο”, σημειώνει το Bloomberg και φέρνει παραδείγματα από τον ευρωπαϊκό Νότο: “Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας, εξαρτώμενου από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νόμων. Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν τρικομματικό συνασπισμό για να βγει από το πολιτικό περιθώριο και να ανέβει στην εξουσία”.
Ακόμη και στη Γερμανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, όπου η δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών αποτελεί μέρος του πολιτικού συστήματος, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
“Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”, είπε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.
“Οι ψηφοφόροι”, καταλήγει το Bloomberg, “εστίασαν ιδιαίτερα στην οικονομική μεταμόρφωσης της Ελλάδας, που είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα απώλεσε την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της. Από το ζενίθ του 28% που είχε φθάσει η ανεργία έπεσε κάτω από το μισό και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι εκλογές έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση, που να επιμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα πριν την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης. Και αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη”.