Οικονομία

CNBC: Η Ελλάδα δεν είναι πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης

Η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί το «προβληματικό παιδί» της Ευρωπαικής Ένωσης και οι μετοχές στην Ελλάδα έχουν σημειώσει άνοδο κατά 40% μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί το «προβληματικό παιδί» της Ευρωπαικής Ένωσης και οι μετοχές στην Ελλάδα έχουν σημειώσει άνοδο κατά 40% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αυτό υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε σημερινό άρθρο του. Συνομιλίες με ανθρώπους της εγχώριας αγοράς.

«Η υπάρχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε ο Κώστας Κονδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προέλθει από μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί τρόποι με τους οποίους εξασφάλισε αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019, δηλώνουν οικονομολόγοι και αναλυτές στο CNBC.

Το πρώτο ήταν να γίνουν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε τομείς όπως είναι η φορολογία, η επιτάχυνση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Και άλλε οικονομικές επιτυχίες έχουν επίσης σημειωθεί και έχουν τραβήξει την προσοχή: η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ο υψηλός αλλά μειούμενος λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, μια διαρκής αύξηση της απασχόλησης και υψηλότερες καταθέσεις, κατανάλωση και εταιρικά έσοδα.

Ακόμη, η ελληνική οικονομική ανάπτυξη ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το 3,5% στην ευρωζώνη και προβλέπεται στο 2,2% από την ελληνική κεντρική τράπεζα το 2023, σύμφωνα με το Reuters. Από αυτήν την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας, υποδηλώνοντας χαμηλότερο κίνδυνο.

Η ελληνική κεντρική τράπεζα περιμένει επίσης με ανυπομονησία μια προσδοκώμενη αναβάθμιση της οικονομίας της από σκουπίδια σε επενδυτική βαθμίδα, για την οποία η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να δώσει.

Τις εξελίξεις αυτές ανέφερε ο Κώστας Κονδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων στην Piraeus Asset Management, ο οποίος είπε ότι «η επιτυχής εφαρμογή μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής» προσέλκυσε την προσοχή των διεθνών επενδυτών και μείωσε την αντίληψη κινδύνου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι βασικό κατόρθωμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω της αυξημένης είσπραξης εσόδων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της.

Ο Κοντάκης σημείωσε ακόμη ότι, μαζί με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 38,7% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας απόδοση ξένων επενδυτών.

«Λάβετε υπόψη ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να βρίσκονται σε έκπτωση 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και υγιή κέρδη και ελεύθερη ταμειακή ροή. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν μάθει πολλά μετά από μια δεκαετία κρίσης», δήλωσε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από Αναδυόμενο σε Αναπτυγμένο, πρόσθεσε — αν και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης μεγαλύτερων όγκων και μεγαλύτερων εταιρειών.

Ο Γιώργος Λαγαριάς του Mazars προσθέτει ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να αλλάξει τις αντιλήψεις για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τους αντίθετους ανέμους της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που επιμένουν με τη μορφή κρίσης κόστους ζωής και πολλούς ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, το αντίθετο. Κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων», είπε.

Εκτός από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση αύξησε το γεωπολιτικό ανάστημα της Ελλάδας, είπε ο Λαγαριάς. Αυτό περιλάμβανε τη θέση της ως σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η γειτονική Τουρκία, η Τουρκία συγκρούστηκε με τη Συμμαχία  για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο