Σαουδική Αραβία: Παίζει το χαρτί του αθλητισμού για τη μεταστροφή της οικονομίας της
Πηγή Φωτογραφίας: VALERIANO DI DOMENICO | Συντελεστές: EPA
Εδώ και καιρό η Σαουδική Αραβία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια προβάλλοντας είδωλα της δυτικής κουλτούρας, για να ενισχύσει το ανάστημά της και να κυριαρχήσει στην παγκόσμια σκηνή .
Προσφάτως το βασίλειο εμφανίστηκε διατεθειμένο να πληρώνει τον αργεντίνο άσο του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, για το λυκόφως της καριέρας του. Και μπορεί αυτό να είναι ένα τεράστιο ποσό, ακόμα και για τα αστρονομικά κασέ του ποδοσφαίρου, αλλά για το Ριάντ είναι απλώς η τελευταία από μία σειρά κινήσεων από τους κυβερνώντες, που σκορπούν δισεκατομμύρια στον αθλητισμό, την τέχνη και τη μουσική.
Η νέα γενιά
Η Σαουδική Αραβία ευελπιστεί ότι οι δαπάνες αυτές στα δυτικά πρότυπα, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα πλεονάζοντα πετρελαϊκά έσοδα, θα ενθουσιάσουν την αναπτυσσόμενη νέα γενιά της και θα ενισχύσουν την τουριστική της βιομηχανία. Οι επικριτές λένε ότι οι προσπάθειες στοχεύουν στο να βελτιώσουν τη διεθνή εικόνα του κράτους.
Όπως γράφει το Bloomberg, αυτό «το παιχνίδι της ήπιας δύναμης» το επιβλέπει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ταυτόχρονα ξοδεύει δισεκατομμύρια για την οικοδόμηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας, με τον πέμπτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό όπλων στον κόσμο, και επιδιώκει μια πιο ευκαιριακή διπλωματική τροχιά που θέτει επανειλημμένα το Ριάντ σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.
«Πρόκειται για έναν πλήρη επαναπροσανατολισμό του βασιλείου», σχολιάζει η Κριστίν Σμιθ Ντίβαν, ανώτερη επιστήμονας στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. «Θέλουν να πείσουν τους ανθρώπους ότι είναι ένα φιλόξενο μέρος, όχι ένα απειλητικό».
Αθλητικά στοιχήματα
Τα ποσά που σκορπά το Ριάντ είναι αδύνατον να αγνοηθούν από την παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ. Η οικονομία του βασιλείου ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ομάδα των 20 πέρυσι, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, και τώρα διαθέτει το έβδομο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, που επενδύει δισεκατομμύρια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Και ο αθλητισμός είναι ψηλά στη λίστα.
Το deal του Ρονάλντο
Στα τέλη του 2022, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο υπέγραψε συμβόλαιο με την Al-Nassr FC αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε μιας κοινοπραξίας που εξαγόρασε την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League Newcastle United FC για περισσότερα από 300 εκατομμύρια στερλίνες (373 εκατομμύρια δολάρια). Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030, έχοντας δει την πρόσφατη επιτυχία του τουρνουά στο γειτονικό Κατάρ.
Επίσης φέρεται ότι έχουν διατεθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρνουά γκολφ, προσελκύοντας αστέρια όπως οι Phil Mickelson και Dustin Johnson, και πέρυσι καταβλήθηκε μια προσπάθεια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσθέσει τους αγώνες αυτοκινήτου Formula 1 στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε αθλητικές δραστηριότητες.
Διαφοροποίηση
«Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος σε αυτό που κάνει η Σαουδική Αραβία καθώς κινείται προς έναν κόσμο όπου εξαρτάται λιγότερο από τα έσοδα από το πετρέλαιο», σύμφωνα με τον Simon Chadwick, καθηγητή αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι.
Η Σαουδική Αραβία θέλει ο τουρισμός να αντιπροσωπεύει το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της το 2030, οπότε ελπίζει να προσελκύει 100 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το 2022, το βασίλειο φιλοξένησε περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων τουριστών, επιχειρηματιών, όσων έρχονταν να δουν συγγενείς που διαμένουν στη χώρα και μουσουλμάνους στο εξωτερικό στο προσκύνημα Χατζ στη Μέκκα, δήλωσε εκπρόσωπος της Σαουδικής Αρχής Τουρισμού σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι αυτόν τον μήνα. .
Για να πετύχει τον στόχο της, η Σαουδική Αραβία κοιτάζει πέρα από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Από μια έκθεση Andy Warhol, μια μπιενάλε τέχνης και συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής στην έρημο, μέχρι εστιατόρια διάσημων σεφ στο Ριάντ και συνεργασίες με κορυφαίες σχολές μαγειρικής, στη χώρα δαπανώνται πολλά για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας και αναψυχής από την αρχή.
Τα πολυτελή ξενοδοχεία Aman Resorts και Banyan Tree, μετατρέπονται σε πολυτελή ταξιδιωτικό προορισμό με προϋπολογισμό 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αστέρες της ποπ των ΗΠΑ Alicia Keys, Mariah Carey και John Legend έχουν εμφανιστεί πρόσφατα εκεί.
Και δεν είναι μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνίες πολιτιστικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας