Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κινηθεί με αυτοπεποίθηση προς την δεύτερη κάλπη της 25ης Ιουνίου και με στόχο την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, αν και υπάρχουν ορισμένα εμπόδια τα οποία καλείται να λάβει σοβαρά υπ’ όψη.
Το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε με απλή αναλογική 40,79% και εξασφάλισε 146 έδρες. Συνεπώς, χάρη στο μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να σχηματίσει μία από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες σε ολόκληρη την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Θα πρόκειται για μία από τις πλειοψηφίες που συναντά κανείς μελετώντας κυβερνήσεις της «χρυσής περιόδου» του δικομματισμού στον τόπο μας.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται και η μετάβαση από τις 146 έδρες στην απόλυτη και αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως γραμμική και αναπόδραστη. Η ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν την προσπάθεια για αυτοδυναμία.
Ένα πρώτο εμπόδιο σε αυτήν την πορεία είναι το νέο κόμμα «Νίκη», που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η επίδοσή του στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%. Εάν ο συγκεκριμένος κομματικός σχηματισμός κατορθώσει να «πιάσει» το 3% και να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική του παρουσία, το «θεσμικό κόστος» για την Νέα Δημοκρατία θα φθάσει τις δέκα βουλευτικές έδρες. Στον Νομό Πιερίας, το κόμμα έφθασε στο 7,64%, ενώ στον Νομό Πέλλας ξεπέρασε τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας το 6,13% των ψήφων.
Ένα δεύτερο εμπόδιο είναι η εκλογική παρουσία του Μέρα25. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν μπόρεσε να μπει στη Βουλή, αλλά συγκέντρωσε 154.000 ψήφους και ποσοστό 2,62%. Η ΝΔ θα μετράει σοβαρές απώλειες σε έδρες, στην περίπτωση που το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών κατορθώσει να σταματήσει την «φυλλοροή» και να συσπειρώσει πάλι τους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς άλλες κομματικούς χώρους.
Ένα ακόμη εμπόδιο είναι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκέντρωσε 170.000 ψήφους και ποσοστό 2,89, κατακτώντας ένα ποσοστό 5,07 στην Κέρκυρα και 4,52% στην Α’ Θεσσαλονίκης. Εάν καταφέρει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, θα αφαιρέσει δέκα έδρες από το κυβερνών κόμμα.
Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία δεν είναι λοιπόν στρωμένος με ροδοπέταλα, αν και η Νέα Δημοκρατία παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την απόλυτη πλειοψηφία εν όψει της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Ιουνίου.