Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Ομίχλη στα μυαλά» ή τοπίο στην ομίχλη;

Εδώ και λίγες ημέρες, πρωτοκλασάτα στελέχη του Σύριζα στρέφονται εναντίον των πολιτών.

Εδώ και λίγες ημέρες, πρωτοκλασάτα στελέχη του Σύριζα στρέφονται εναντίον των πολιτών. Τους κατηγορούν ότι δεν έχουν επίγνωση τού τι ψήφισαν. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή του πρώην βουλευτή Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος, αναφερόμενος στην λαική βούληση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε ακόμη και για «ομίχλη στο μυαλό», υποστηρίζοντας ότι όσοι νέοι ψήφισαν το κυβερνών κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν κατάλαβαν οι γονείς τους». Υπάρχει μερίδα του πληθυσμού, η οποία, σύμφωνα με το στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ζει μέσα στην παραπληροφόρηση και στην συσκότιση, υποφέροντας από το «σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Η ομίχλη στο μυαλό έχει όμως προσβάλει πριν από όλους τον χώρο του ίδιου του Σύριζα.

Είναι όμηρος της φαντασίωσης που ο ίδιος έχει φτιάξει εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να απελευθερωθεί από αυτήν. Είναι η φαντασίωση στην οποία διαπλέκονται θολά θεωρήματα περί νεοφιλελευθερισμού, η περίφημη «χούντα του Κούλη», η εικόνα μιας διαλυμένης, οικονομικά και πολιτικά, χώρας. Έτσι ο Σύριζα αδυνατεί να αντιληφθεί και περαιτέρω, να αποκτήσει συνείδηση του γεγονότος ότι πολλές από τις απόψεις που διακινεί στον δημόσιο χώρο είναι ιδεολογήματα, που, δήθεν, αναμασούν «μαρξιστικές αλήθειες», ενώ το εκλογικό σώμα αποφάνθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ΝΔ. Μοιραία ο Σύριζα επιμένει ότι οι πολίτες δεν έχουν καταλάβει τι έχουν ψηφίσει και ότι η κοινωνία υποφέρει και δυστυχεί  εξ αιτίας των εκλογικών και πολιτικών επιλογών της.

Δεν είναι όμως μόνον ο Νίκος Ξυδάκης που κατηγορεί την κοινωνία για τις πολιτικές αποφάσεις της, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις αντιμετωπίζει αρνητικά τους σημερινούς νέους, λέγοντας ότι  «είναι εξωφρενικό η δική μου ψήφος να εξισώνεται με αυτή ενός άγουρου 17χρονου» και συμπληρώνοντας ότι «βεβαίως είναι εξωφρενικό, γιατί πρέπει να διοικείς μια χώρα, με τη μόρφωση τη δική μου και την πείρα τη δική μου, δεν μπορεί να εξισούται με του άγουρου». Αυτό δηλαδή που φαντασιώνεται ως πολιτειακό ιδεώδες ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του Σύριζα είναι μια νεοαριστοκρατικού τύπου δημοκρατία, αντιγράφοντας συμμετοχικά – δημοκρατικά μοντέλα του δεκάτου ενάτου αιώνα και εγγράφοντάς τα στα σημερινά πολιτειακά συμφραζόμενα.

Άλλο κρούσμα από τα πολλά σημερινά, η προσπάθεια δύο ακόμη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Βαρεμένου να παραλληλίσουν τη νίκη Μητσοτάκη με εκείνη του Ερντογάν στην Τουρκία. «Στην Τουρκία δεν υπάρχει κόσμος που πεινάει; Ο Ερντογάν δεν χτίζει χρυσά παλάτια; Κι όμως ο κόσμος ψηφίζει τον Ερντογάν», δήλωσε ο Γιώργος Βαρεμένος στην προσπάθεια του να μας πείσει ότι ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Όλα τα προαναφερόμενα κρούσματα επισυμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του Σύριζα προετοιμάζεται να ανακοινώσει στομφώδεις αλλαγές στο εσωκομματικό πεδίο. Θα ήταν βέβαια προτιμότερο να αναλάμβανε ειλικρινά το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, αντί να δηλώνει πως φοβάται για την κοινωνία επειδή ψήφισε την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ή, όπως τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης, υπάρχουν ψηφοφόροι που ζουν, έχοντας «ομίχλη στα μυαλά»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο