Ο σύγχρονος χορός δίνει ραντεβού σε ένα διεθνές φεστιβάλ στα Χανιά
Πηγή Φωτογραφίας: Δίκτυο FM 91.5
Το συνειδητό σώμα είναι ο άξονας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Χανίων, που ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για 13η χρονιά στη διοργάνωση Dance Days Chania για να γιορτάσει τη ζωή χορεύοντας. Το φεστιβάλ αισθάνεται, αποκωδικοποιεί, ακούει τους παλμούς σωμάτων σε αναμονή, εξέγερση, σωμάτων σε αμφισβήτηση, εγρήγορση αλλά και αφύπνιση. Παρακολουθεί τις μετατοπίσεις τους στον χώρο και στον χρόνο. Το DDC φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 8 χώρες, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης χορευτικής σκηνής και δημιουργίας. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην καρδιά της παλιάς πόλης, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία και γειτονιές.
Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για επικοινωνία, έρευνα και δημιουργία, δίνοντας χώρο σε νέες/ους αλλά και έμπειρες/ους καλλιτέχνες. Συνάπτει νέες συνεργασίες και συνεχίζει να επενδύει στην εξωστρέφεια, την εκπαίδευση και τη σχέση με την τοπική και διεθνή κοινότητα.
To Dance Days Chania προσκαλεί έργα δυναμικά, με γενναίες θέσεις, ρομαντικές, τολμηρές αλλά πάντα ανθρώπινες, με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και έντονο προβληματισμό μπροστά σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο. Προσκαλεί έργα δυναμικά, με γενναίες θέσεις, ρομαντικές, τολμηρές αλλά πάντα ανθρώπινες, με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και έντονο προβληματισμό μπροστά σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο. Προκαλεί και συμμετέχει σε αυθεντικές συνομιλίες και αντιστέκεται στα στερεότυπα, την καθήλωση, τους αποκλεισμούς, επιδιώκοντας συνδέσεις, συνειδητές αναζητήσεις, ειλικρινείς συνομιλίες.
Το 13ο Dance Days Chania παρουσιάζει 17 παραστάσεις, 12 σεμινάρια, την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος», διήμερο Video Dance (26.07 & 02.08), διακρατικό καλλιτεχνικό residency σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, ημερίδα με θέμα «Σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη» σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ. (23.07, KAM) καθώς και έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής από παιδιά και εφήβους με θέμα «Το δικό μου σώμα μιλά» (21.07 -30.07, Αγ. Ρόκκος), απόρροια του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία του δήμου Χανίων από τον Απρίλιο του 2023.
H έναρξη του προγράμματος των παραστάσεων θα γίνει στις 22 Ιουλίου στην πλατεία Γυαλί Τζαμισί με το έργο «The Sad-Mad Method» από τη Cia Carla Sistere (ES), μια παράσταση για όλη την οικογένεια, που μοιάζει βγαλμένη από ταινία βωβού κινηματογράφου. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την παράσταση «A Signal that Travels Down Through Your Heart episode #1» της Εύας Γεωργιτσοπούλου. «Ένα κινητικό εγκώμιο στη ρομαντική αγάπη, όπου οι στερεοτυπικές αφηγήσεις για τον έρωτα υπολείπονται».
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν έργα που αφορούν μικρές καθημερινές μας στιγμές, το γυναικείο σώμα ως πεδίο μαχών, τον έρωτα, τον θάνατο και την απώλεια, την κατάρριψη των στερεοτύπων κ.ά.
Στο έργο «Elevator» από τους M Studio (RO) συναντάμε σκηνές που διαδραματίζονται σε ένα ασανσέρ και μπορεί, ή και όχι, να έχουμε ζήσει, όπου 3 ερμηνευτές ξεδιπλώνουν το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο σε 4 τ.μ. Στις 24 Ιουλίου, το «The Rite» των Compagnia Naturalis Labor (IT) και το «AMAE» των Eliana Stragapede & Borna Babic (BE) θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα όπως το ιερό και το βέβηλο, η φροντίδα και η εμμονή. Στη συνέχεια οι Teatr A Part από την Πολωνία με την παράσταση «Four More» φέρνουν τέσσερις γυναίκες επί σκηνής, ως χορεύτριες, ως γλυπτά, ως μαχήτριες, ως κάθε ρόλο που τους αναλογεί.
Το «Vulture» από την Ching-Ying Chien (UK/TW) πραγματεύεται την ελευθερία και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, έχοντας ως αφορμή έναν θιβετιανό μύθο για τους γύπες. Το έργο της ερμηνεύτριας της ομάδας του Akram Khan επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στο Aerowaves, SpringForward 2023. Στις 28 Ιουλίου δύο παραγωγές από την Κύπρο μας μεταφέρουν σε μια «άλλη διάσταση». Οι bytheway productions με το «The Awesome Performance» και η Julia Anna Brendle με το «Radical Kindness» επεκτείνουν τα όρια της performance και της ηλικίας, αναζητούν το «δέος» και καλούν το σώμα να θυμηθεί.
Η Αναστασία Βαλσαμάκη στο έργο «W REST L ING», θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη, μας μεταφέρει σε ένα underground πάρτι. Ένα πάρτι που συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα μέσα από μια μικρή ιστορία για δύο στο έργο «Last Night You Forgot an Onion in my Pocket» της Agnese Bargero (IT) στην πλατεία Κατεχάκη και μας εισάγει στο θέατρο για το «A BOUNCE 4 MEN» από την ομάδα του Ηλία Χατζηγεωργίου. «Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά αποδείξεις δύναμης, επικράτησης και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον παλμό τους και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο».
Στις 31 Ιουλίου, σε μια βραδιά με στόχο την κατάρριψη των στερεοτύπων και την αποδοχή, ο Πάνος Μαλακτός (CY) με το έργο «SADBOI» και οι Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας με το «ehS Came from Another Planet» συναντιούνται. Ένα σόλο για την ετερότητα και μια «διφορούμενη και σύνθετη αφήγηση, η οποία διερευνά το σεξ, τον έρωτα και τη θλίψη στην πλήρως τεχνολογική και σεξουαλικοποιημένη μεταμοντέρνα εποχή» έρχονται να συνομιλήσουν και να «ταράξουν τα νερά».
Οι βραδιές παραστάσεων του 13ου Dance Days Chania ολοκληρώνονται την Τρίτη 1η Αυγούστου με 3 ντουέτα. Το «In the Country of Last Things» της Elena Cattardico (DE/IT) «πηγάζει από ένα ξεκαρδιστικό ανέκδοτο που περιλαμβάνει ένα καλάθι με ψώνια, ένα παιδί που κοιμάται και μια μητέρα χωρίς καροτσάκι…». Οι Bente Bulens & Beata Rekemova (BE/SK) στο «Attracted by Repulsion» δημιουργούν έναν «μαγνητικό χώρο», μέσα στον οποίο δύο σώματα προσπαθούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Τέλος, ο Adriano Bolognino (IT) με το έργο «Come Neve» επιχειρεί να «εισβάλει στον θεατή με μια ξαφνική χιονόπτωση σωμάτων σε κίνηση, κάνοντας τον χρόνο να σταματήσει σε μια κατάσταση γαλήνιας περισυλλογής. Ένα έργο που συντίθεται ως έργο με βελονάκι: μια περίπλοκη αλλά εξελιγμένη πλοκή, μια συνειδητή ύφανση που δημιουργεί νέες μορφές».
Για 5η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» στοχεύει στην ενίσχυση, φιλοξενία, εξέλιξη και παρουσίαση 2 project εν εξελίξει. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDC προσφέρει χώρο για έρευνα σε νέες/ους δημιουργούς από την Ελλάδα και παράλληλα στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει διήμερο αφιέρωμα στην ενότητα Video Dance, στις 26 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, όπου περισσότερα από 28 επιλεγμένα έργα θα προβληθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ 22.07 Cia Carla Sistere, “The Sad-Mad Method” (ES) – Πλατεία Γιαλί Τζαμισί –Είσοδος ελεύθερη— *Με την υποστήριξη του Instituto Cervantes Atenas. Εύα Γεωργιτσοπούλου, “A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1” (GR/DE)
23.07 M Studio, “Elevator” (RO)
24.07 Compagnia Naturalis Labor, “The Rite” (IT) Eliana Stragapede & Borna Babic, “AMAE” (BE)
25.07 Teatr A Part, “Four More” (PL)
27.07 Ching-Ying Chien, “Vulture” (TW/UK)
28.07 bytheway productions, “The Awesome Performance” (CY) Julia Brendle, “Radical kindness” (CY/DE) *Με την υποστήριξη του υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου
29.07 Αναστασία Βαλσαμάκη, “W REST L ING” (GR)
30.07 Agnese Bargero, “Last night you forgot an onion in my pocket” (IT) | Πλατεία Κατεχάκη Ηλίας Χατζηγεωργίου, “A BOUNCE 4 MEN” (GR) *Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9. Η παρουσίαση στο DANCE DAYS CHANIA υποστηρίζεται από το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
31.07 Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας, “ehS came from another planet” (GR) Πάνος Μαλακτός, “SADBOI” (CY)
01.08 Bente Bulens & Beata Rekemova, “Attracted by repulsion” (BE/SK) Elena Cattardico, “In The Country of Last Things” (IT/DE) Adriano Bolognino, “Come Neve” (IT)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας