Ξενάγηση στα ιστορικά κτίρια της Ερμούπολης
Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση
Τις περίτεχνες πόρτες τους θα ανοίξουν για πρώτη φορά στο κοινό ιστορικά κτίρια της νεοκλασικής Ερμούπολης που διηγούνται τη ζωή στη Σύρο από τον 19ο αιώνα και μετά. Με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τις μαρμάρινες σκάλες τους, τα ξύλινα πατώματα και τα σκαλιστά τους μπαλκόνια τα νεοκλασικά της Σύρου ατενίζουν μεγαλοπρεπώς το Αιγαίο επί σχεδόν δύο αιώνες. Αυτό το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε εννέα από αυτά, αληθινά αρχιτεκτονικά κοσμήματα με σπουδαίο παρελθόν, μεταξύ των οποίων το σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη και το Μέγαρο Πετρίτζη, ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά του νησιού, που συμπλήρωσε φέτος 183 χρόνια ζωής…
«Επιλέξαμε εννέα αρχοντικά, τα οποία τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό, δηλαδή είναι κτίρια που ο κόσμος έχει δει το εσωτερικό τους μόνο από φωτογραφίες ή δεν τα έχει δει ποτέ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, μέλος της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Ανοικτή Ερμούπολη».
«Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη σε αριθμό και γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε ραντεβού στις 11 το πρωί στο θέατρο Απόλλων, όπου θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες χάρτης της διαδρομής και από ένα μπουκαλάκι νερό και στη συνέχεια ο καθένας θα μπορεί να επισκεφθεί όποιο ή όποια από τα κτίρια θέλει. Εκεί θα γίνεται ξενάγηση από άνθρωπο του Φεστιβάλ και τον ιδιοκτήτη του κτιρίου».
Η διαδρομή Η διαδρομή στα εννέα κτίρια αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία: Το Μέγαρο Παρασκάκη είναι δημιούργημα του βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόχαν Ερλάχερ, ο οποίος εργάστηκε ως βασιλικός αρχιτέκτονας στην Ερμούπολη, θεωρείται ένα από τα παλαιότερα αστικά σπίτια στην Ελλάδα και σήμερα στεγάζει το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων. Η οικία του βιομηχάνου Απόστολου Μουμουτζή, χτισμένη το 1887, φιλοξενεί στους τοίχους της σπάνιες, εξαιρετικές ζωγραφικές αναπαραστάσεις, ενώ το αρχοντικό Κοής, φημισμένο για την εξαιρετική οροφογραφία του που απεικονίζει οκτώ ολύμπιους θεούς και τέσσερα κορυφαία πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης, κουβαλά τη γοητευτική ιστορία των προσφύγων από τη Χίο και τα Ψαρά που έφτασαν στη Σύρο μετά τη μεγάλη Σφαγή.
Το σπίτι όπου έζησε κάποια από τα παιδικά του χρόνια ο Γιάννης Τσαρούχης, η μητέρα του οποίου ήταν συριανής καταγωγής, το Μέγαρο Πετρίτζη χτισμένο το 1840, που σήμερα φιλοξενεί το Λύκειο Ελληνίδων, το αρχοντικό Κυριαζόπουλου, μια κατοικία του 1875 με αρχικό ιδιοκτήτη τον εκδότη Ηλία Κυριαζόπουλο, ο οποίος εξέδωσε μερικές από τις πρώτες καρτ ποστάλ της Σύρου στις αρχές του 20ού αιώνα, το Αρχοντικό Ερμούπολις, το εντυπωσιακό Σύρου Μέλαθρον που λειτουργεί ως ξενοδοχείο και το ξενοδοχείο Aristide που συνδυάζει το νεοκλασικό με το μοντέρνο στοιχείο συμπληρώνουν τα κτίρια της ξενάγησης.
Πολιτιστική κληρονομιά «Τα νεοκλασικά της Σύρου κατασκευάστηκαν με πρωτοποριακές για την εποχή τους μεθόδους. Αντικατοπτρίζουν μια περίοδο-σταθμό για την Ελλάδα, την προσπάθεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους να αναδείξει το ελληνικό παρελθόν και ταυτόχρονα να δείξει ότι ανήκει στη Δύση» λέει ο Παύλος Χατζηγρηγορίου. «Πιστεύουμε πως μετά από αυτή την προσπάθεια, τα επόμενα χρόνια, ακόμα περισσότεροι ιδιοκτήτες θα ανοίξουν τα σπίτια τους στο κοινό» προσθέτει.
Το Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Σύρου, την ομάδα Ψηφιακού Πολιτισμού HERMeS, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ερμούπολης από τις 26 ως τις 28 Μαΐου 2023. Πρόκειται για το πρώτο Φεστιβάλ στο είδος του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα: θα φιλοξενεί δράσεις και προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλες τις εκφάνσεις της. Κατά τη διάρκειά του θα γίνουν προβολές ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, ψηφιακές καταγραφές, μαθητικοί και φοιτητικοί διαγωνισμοί και άλλες δράσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας