Διεθνή

Νέα ένταση στο Κοσσυφοπέδιο

Νέα ένταση στο Κοσσυφοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Virginia Mayo

Οι αστυνομικοί έκαναν πριν από λίγες ώρες χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά των Σέρβων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι αστυνομικοί έκαναν πριν από λίγες ώρες χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά των Σέρβων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ήθελαν να εμποδίσουν τέσσερις πρόσφατα ορκισμένους Αλβανούς δημάρχους να μετακομίσουν στα δημαρχεία τους μετά τις τοπικές εκλογές του Απριλίου.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της χώρας, είχαν μποϊκοτάρει τις ψηφοφορίες, επιτρέποντας στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων παρά τη χαμηλή συμμετοχή με 3,5%. Σε αντίθεση με το βορρά, σχεδόν αποκλειστικά Αλβανοί ζουν στο υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Σερβικό χωριό Ζβετσάν, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και Κοσοβάρων αστυνομικών. Οι γιατροί είπαν ότι πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. Οι βίαιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Ο σερβικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTS ανέφερε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στις βόρειες κοινότητες Ζούμπιν, Ποτόκ και Λεπόσαβιτς. Στο Λεπόσαβιτς, Σέρβοι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα.

Ο σερβικός στρατός κινείται πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο

Ο πρόεδρος της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε επιφυλακή και διέταξε τις μονάδες να κινηθούν πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Πολλοί Σέρβοι στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αισθάνονται μέρος της κυβέρνησης στο Βελιγράδι. Μετά από πόλεμο το 1999, το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε από τη Σερβία και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την κίνηση.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα Πρίστινα κατηγόρησε τη σερβική ηγεσία για τις πρόσφατες αναταραχές. «Στις παράνομες και εγκληματικές δομές της Σερβίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δόθηκε η εντολή να κλιμακώσουν την κατάσταση επί τόπου», έγραψε στο Twitter ο Μπλερίμ Βέλα, επικεφαλής του επιτελείου του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι.

Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου έχει πληθυσμό περίπου 1,9 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 120.000 Σέρβων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο βορρά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments