Κόσμος

Ο Πούτιν ξαναψηφίζει Τραμπ

To περίεργo και δυσάρεστo φλερτ "ισχυρών ανδρών" μεταξύ των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζεται. Εάν είστε Ρεπουμπλικανός του ρεύματος Make America Great Again (MAGA) και δεν έχετε ακόμη και σήμερα δεύτερες σκέψεις, κάτι δεν πάει καλά μαζί σας.

Του Andreas Kluth

To περίεργo και δυσάρεστo φλερτ “ισχυρών ανδρών” μεταξύ των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζεται. Εάν είστε Ρεπουμπλικανός του ρεύματος Make America Great Again (MAGA) και δεν έχετε ακόμη και σήμερα δεύτερες σκέψεις, κάτι δεν πάει καλά μαζί σας.

Το πιο πρόσφατο στοιχείο το οποίο προκαλεί ταυτόχρονα έκπληξη και απορία είναι μια νέα λίστα κυρώσεων οι οποίες επιβλήθηκαν σε Αμερικανούς από τον Ρώσο πρόεδρο. Αυτό είναι από μόνο του περίεργο. Δεν είμαστε εμείς στη Δύση που του επιβάλλουμε κυρώσεις επειδή διεξάγει έναν γενοκτονικό κατακτητικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας;

Κι όμως, να! Ο Πούτιν, όπως πάντα, διακινεί τα δικά του αφηγήματα τα οποία αντιστρέφουν κατά το δοκούν την πραγματικότητα. Έτσι, στην ανάλυση του Κρεμλίνου, είναι η Ρωσία εκείνη που πρέπει να τιμωρήσει τη Δύση για την επιθετικότητά της.

Οι εχθροί σου, εχθροί μου

Το πιο ανατριχιαστικό στοιχείο είναι η επιλογή του Πούτιν για τους 500 Αμερικανούς που τελικώς συμπεριελήφθησαν σε αυτή τη λίστα. Αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία ή την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Κρεμλίνο. Αντίθετα, μοιράζονται ένα διαφορετικό κοινό στοιχείο: είναι πολιτικοί εχθροί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Υπάρχει, για παράδειγμα, εκεί η Λετίσια Τζέιμς, γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης η οποία διώκει τον Τραμπ για απάτη. Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, πολιτειακός υπουργός Επικρατείας της Τζόρτζια, ο οποίος αντιστάθηκε στον Τραμπ όταν, μετά την ήττα στις εκλογές του 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ στηριζόταν πάνω του για να “βρει” ψήφους ώστε να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Υπάρχει ο Μάικλ Μπερντ, αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν τραμπικό ταραξία στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν πλήθη του ρεύματος MAGA εισέβαλαν και λεηλάτησαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Περιλαμβάνονται επίσης διασημότητες του αντι-Τραμπ στρατοπέδου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Στίβεν Κόλμπερτ.

Τι συμβαίνει εδώ; Ο Πούτιν, με το εκπαιδευμένο στην KGB μυαλό του, είναι ένα από τα πιο χειριστικά πλάσματα στη Γη. Ο κατάλογος κυρώσεων του είναι μόνον ακόμη ένας ελιγμός στην εκτεταμένη και παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης του, η οποία έχει σχεδιαστεί για να σπείρει διχασμό και διχόνοια στις δυτικές κοινωνίες.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος σηματοδοτεί για άλλη μια φορά στον Τραμπ και στην πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος η οποία έχει θεοποιήσει τον τηλεπαρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον ότι πρέπει να ενωθούν μαζί του. Οι εχθροί σας είναι και δικοί μου εχθροί, τους στέλνει μήνυμα ο Πούτιν. Και φυσικά θα εκτιμούσε πολύ εάν ο Τραμπ ανταπέδιδε αυτή τη χάρη εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο – ή ακόμη κι αν δεν το καταφέρει.

Λέω “για άλλη μια φορά” γιατί ο Πούτιν εδώ και πολύ καιρό συμπαρατάσσεται με τον Τραμπ, με έμμεσο και αλλά πολλές φορές και με ανοικτό τρόπο. Όπως επιβεβαίωσε έκθεση ειδικού εισαγγελέα το 2019, η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον Τραμπ. Το μόνο ερωτηματικό του ειδικού εισαγγελέα ήταν εάν ο Τραμπ “συνωμότησε ή συντονίστηκε ενεργά με τη ρωσική κυβέρνηση” – ή απλώς απολάμβανε τη βοήθειά της παθητικά. Αυτή η ασάφεια ήταν αρκετή για να μπορεί ο Τραμπ να τριγυρίζει παντού φωνάζοντας “καμία συμπαιγνία, καμία συμπαιγνία”.

Μόλις κατάφερε να εισέλθει στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ φαινόταν σίγουρο ότι έβλεπε τον κόσμο με πουτινική ματιά. Η πρώτη πρόταση μομφής εναντίον του είχε να κάνει με την προσπάθειά του να εκφοβίσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ο  Νο1 στόχος στη λίστα του Πούτιν. Ο Τραμπ μιλούσε επίσης με τους συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ – ειδικά με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για κάποιον απροσδιόριστο λόγο τον έκανε έξαλλο – σαν να ήταν οι πραγματικοί εχθροί της Αμερικής. Ταυτόχρονα, έριχνε φιλική μάτια στον νεοτσαρικό φίλο του στο Κρεμλίνο, με τον γνήσιο θαυμασμό κάθε αυταρχικού ηγέτη προς έναν ομόλογό του.

Τα στρατόπεδα ξεκαθαρίζουν

Με αυτόν τον τρόπο, και οι δύο ισχυροί άνδρες ανήκουν σε μια μικρή αλλά διευρυνόμενη λέσχη λαϊκιστών ηγετών, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τούς εντυπωσιάζει επειδή πήρε μια φιλελεύθερη δημοκρατία – η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – και στην πραγματικότητα την μετέτρεψε σε ένα “αντιφιλελεύθερο” (όρος του Όρμπαν) αυταρχικό καθεστώς. Αυτό το έκανε εν μέρει πυροδοτώντας δυσαρέσκεια κατά των φιλελεύθερων, των LGBTQ ατόμων, των μεταναστών και των “ευρωκρατών”. Βήμα-βήμα, αγνόησε και στη συνέχεια διέλυσε σχεδόν όλους αυτούς τους ενοχλητικούς και κουραστικούς εξισορροπητικούς μηχανισμούς τους οποίους έχουν οι δημοκρατίες. Αυτό το τελευταίο έκανε τον Όρμπαν ήρωα της αμερικανικής ακροδεξιάς.

Η Ουγγαρία ωστόσο είναι μικρή, ενώ η Ρωσία – στρατιωτικά και γεωγραφικά, τουλάχιστον – τεράστια και έχει πυρηνικά. Δεν έχουν παρατηρήσει οι οπαδοί του Τραμπ ότι ο Πούτιν τους τελευταίους 15 μήνες έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;

Ο Τραμπ το έχει παρατηρήσει, φυσικά, αλλά δεν φαίνεται να τον ενοχλεί τόσο πολύ. Η υποστήριξη της Ουκρανίας και ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία δεν είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, δήλωσε στον Τάκερ Κάρλσον όταν ο τελευταίος είχε ακόμη το talk show του στο Fox News. Αντίθετα, ο Τραμπ είναι σίγουρος ότι θα μετατραπεί σε μεσολαβητή υπέρ της ειρήνης. Αυτό το οποίο φαίνεται να έχει στο μυαλό του είναι μια ουκρανική συνθηκολόγηση.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Αμερικής είναι όλο και πιο ξεκάθαροι σχετικά με τους φόβους και τις ελπίδες τους για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του επόμενου έτους. Απαντώντας σε μαθητές σε σχολείο κοντά στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε στην άκρη τις διπλωματικές τυπικότητες. “Ο σημερινός πρόεδρος είναι καλύτερος, επομένως θέλω να τον δώ να επανεκλέγεται”, είπε. Ο Τζο Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Σολτς, ξέρει “τι πρέπει να κάνει για να αποτρέψει τον κόσμο από το να πάει σε πόλεμο”. Ο Τραμπ, είπε ο Σολτς, αντιπροσωπεύει μονάχα τη διαίρεση.

Τελικά, οι Ρεπουμπλικανοί είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν ποιον θα προτείνουν για πρόεδρο των ΗΠΑ και αν θα συνεχίσουν να μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε μια τραμπική αίρεση. Δεν είναι αργά. Ο Ράφενσπεργκερ, ο ίδιος που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων του Πούτιν, είναι επίσης Ρεπουμπλικανός. Και ξέρει πώς να επιστρατεύει το μακάβριο χιούμορ του για πατριωτικούς σκοπούς.

“Ενώ προηγουμένως αγνοούσα τις αντιρωσικές δραστηριότητές μου, αποδέχομαι την ετυμηγορία της Ρωσίας, της οποίας η προσήλωση στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου μιλά από μόνη της”, δήλωσε ο Ράφενσπεργκερ αυτή την εβδομάδα. “Η συμπερίληψή μου σε αυτή τη λίστα είναι δίκαιη και εκτιμώ ότι με σκέφτονται”. Ας το σκεφτούν και οι Ρεπουμπλικανοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο