Άδωνις: Παραδίδουμε με ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών
Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου
Δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία στη νέα Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κα Ελένη Λουρή:
Άδωνις Γεωργιάδης:
«Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: ανθρώπων άρχει, κατά νόμων άρχει και ουκ αεί άρχει». Όλα τα αξιώματα έχουν μία αρχή κι ένα τέλος.
Περάσανε τέσσερα χρόνια και ειλικρινά χωρίς καν να καταλάβω πόσο γρήγορα, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο που βρισκόμαστε. Να παραδίδουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε μία πολύ άξια, πρέπει να το πω αυτό, υπηρεσιακή Υπουργό, την πορεία της οποίας παρακολουθώ προσωπικά πολλά χρόνια με θαυμασμό και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αφήνουμε το Υπουργείο σε πάρα πολύ καλά χέρια.
Θέλω να την συγχαρώ και να της ευχηθώ γι’ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες καλή επιτυχία και να τη διαβεβαιώσω εκ μέρους όλων των Γενικών Γραμματέων, της υπηρεσιακής Γραμματέως, των Ειδικών Γραμματέων ΕΣΠΑ και όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, αγαπητή κυρία Υπουργέ, ότι θα είναι στη διάθεσή σας 24 ώρες το 24ωρο για να κάνετε τη δουλειά σας σωστά, υπερασπιζόμενη το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και του Ελληνικού Κράτους.
Ασφαλώς τις θερμότερες ευχαριστίες όλων μας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εμπιστοσύνη του οποίου μας έφερε σε αυτές τις θέσεις, μας κράτησε 4 χρόνια και η στήριξη του οποίου ήταν τόσο απλόχερη που μας βοήθησε να κάνουμε τη δουλειά μας και να μπορούμε να παρουσιάσουμε με τόση υπερηφάνεια αυτά τα αποτελέσματα.
Σε ένα πάρα πολύ σύντομο απολογισμό, όπως πρέπει να κάνουμε οι Υπουργοί όταν παραδίδουμε ένα Υπουργείο, θα πω λίγα πράγματα.
Συνολικά αυτά τα τέσσερα χρόνια και παρά τη μεγάλη ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας, πετύχαμε ανάπτυξη άνω του 7%. Παραλάβαμε το ΑΕΠ ερχόμενοι εδώ στα 179,6 δις ευρώ, και το παραδίδουμε στο τέλος του 2022 στα 208 δις ευρώ.
Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό, γιατί με τη δουλειά που κάναμε όλοι μας και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον κ. Νίκο Παπαθανάση για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και τους δύο Υφυπουργούς, το Γιάννη Τσακίρη στο ΕΣΠΑ και το Χρίστο Δήμα στην έρευνα και στην τεχνολογία. Πιστεύω ότι είχαμε μία πάρα πολύ καλή ομάδα που λειτούργησε προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45% και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 13,7% από 10,7% όταν ήρθαμε σε αυτό το Υπουργείο. Το 2022 οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) ανήλθαν στα 26,71 δις ευρώ, αυξημένες συγκριτικά με το 2018 κατά 32,47%.
Δε θα σας κουράσω με όλα τα νούμερα, θα πω μόνο ότι παραλάβαμε τρία ναυπηγεία κλειστά και παραδίδουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα επί της θητείας μας ήρθαν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft, η Google, η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Chubb, η Meta (Facebook), η Digital Realty, η Goldman Sachs και η JP Morgan.
Έχουμε εγκρίνει στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων 42 επενδύσεις ύψους 9 δις ευρώ και υπό αξιολόγηση έχουμε αφήσει άλλα 40 επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θέλω να πω επίσης ότι κατορθώσαμε στο ΕΣΠΑ παραλαμβάνοντας την Ελλάδα στη θέση 19 να παραδώσουμε την Ελλάδα στην 1η θέση σε συνολική απορρόφηση ΕΣΠΑ από το 24,43% στο ΕΣΠΑ ’14-’20 τον Ιούλιο του 2019 το παραδίδουμε πάνω από το 90% σήμερα.
Από την Αναπτυξιακή Τράπεζα καταφέραμε να δώσουμε στην αγορά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ και να ανεβάσουμε την Ελλάδα κατά 16 θέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον σύμφωνα με τον Economist.
Και κλείνω με τις εξαγωγές γιατί δεν θέλω να σας κουράσω. Το 2022 ανήλθαν οι εξαγωγές μας στα 54,89 δισεκατομμύρια ευρώ αυξημένες κατά 21,89 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μέρα που ήρθαμε ή κατά 66,3%.
Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2023, κυρία Υπουργέ, τα ξέρετε, παρακολουθείτε τα στοιχεία της οικονομίας, έχουμε αύξηση εξαγωγών 17,8% από το ρεκόρ που είχαμε την περσινή χρονιά. Οι εξαγωγές αγαθών υπερέβησαν το 26,4% του ΑΕΠ το 2022 από μόλις 9% το 2010.
Θέλω ιδιαίτερα να εξάρω το γεγονός ότι έχουμε υψηλό ποσοστό ελληνικών εξαγωγών πλέον προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των βιομηχανικών εξαγωγών έχουν αυξηθεί πάνω από 13% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, στην Ιταλία είναι 9%, στην Ισπανία 7,7%, στην Πορτογαλία 7,1% και προσεγγίζουμε στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας το ποσοστό της Γερμανίας που είναι 15,5%.
Έχουμε αύξηση κατά 20% των δαπανών για έρευνα και καινοτομία την τετραετία και ρεκόρ όλων των εποχών το 2022 στην αύξηση δαπανών για έρευνα και καινοτομία.
Θεσμοθετήσαμε ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία (υπερεκπτώσεις δαπανών, stock option, κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους), εξασφαλίσαμε πολύ μεγάλη χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, θεσμοθετήσαμε το Elevate Greece και προχωρούμε εμβληματικές επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας όπως το ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και το Thess INTEC.
Γενικά είμαι πάρα πολύ υπερήφανος διότι 4 χρόνια μετά παραδίδουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ότι το παραλάβαμε το 2019.
Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω την πολύ μεγάλη απορρόφηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κλειδιά για την οικονομική επιτυχία των τελευταίων ετών καθόσον σχεδόν σταθερά είμαστε στο υπερδιπλάσιο ρυθμό από τους καλύτερους ρυθμούς που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Και φέτος, πιστεύω ότι θα είμαστε σε πολύ μεγάλο ρεκόρ, οι υπολογισμοί μου λένε ότι θα προσεγγίσουμε τα 12 δισεκατομμύρια τα οποία θα είναι και ρεκόρ όλων των εποχών.
Με σκληρή δουλειά, αγαπητή κυρία Υπουργέ, με στοχοπροσήλωση δεν αφήσαμε να πάει ούτε μια μέρα χαμένη για να δώσομε στους Έλληνες πολίτες το μέλλον που τους αξίζει.
Και επίσης να πω κλείνοντας ότι στο κομμάτι του πληθωρισμού που ξέρω ότι είναι ένα κομμάτι που και επιστημονικά το έχετε ιδιαίτερα παρακολουθήσει από την πλευρά της τεχνοκρατικής σας γνώσης, με την ΔΙΜΕΑ, τους ελέγχους στην αγορά, τη θεσμοθέτηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το καλάθι του νοικοκυριού έχουμε και εμείς συμβάλει στο να το θέσουμε σε κάποιον έλεγχο σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο διεθνώς που μας έτυχε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έστω και αν η θητεία σας είναι ολιγόχρονη, βραχύβια, θα αφήσετε το δικό σας στίγμα καθόσον η επιστημονική σας γνώση υπερβαίνει κατά πολύ όλων ημών μέσα σε αυτή την αίθουσα.
Σας παραδίδουμε το Υπουργείο με υπερηφάνεια και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία».
Ελένη Λουρή:
«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Εγώ να πω μόνο ότι με τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου θα παρακολουθώ τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έτσι ώστε να συνεχιστεί αρμονικά η λειτουργία του κράτους στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της αγοράς.
Θα είμαστε στις λίγες μέρες αυτής της Κυβέρνησης, της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, φύλακες των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών».
Νίκος Παπαθανάσης:
«Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της κας Υπουργού και να της πω ότι μπορεί να βασιστεί στα πολύ ικανά και αξιόλογα στελέχη του υπουργείου που έθεσαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, πολύ ψηλά τον πήχη κι αντιμετώπισαν όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις της προηγούμενης τετραετίας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μετρήσιμα στοιχεία, σε αριθμούς σε ποσοστά. Υπάρχει όμως κάτι πίσω από τους αριθμούς αυτούς και τα ποσοστά. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιμετωπίσαμε μια πρωτόγνωρη κρίση, μια πανδημία που κατ’ ουσίαν «έκλεισε» την οικονομία. Κληθήκαμε λοιπόν να κάνουμε ό,τι ήταν δυνατό, για να μπορέσουμε να επανεκινήσουμε την οικονομία την επόμενη ημέρα, για να βρούμε δηλαδή τον μικρό επαγγελματία, τον ελεύθερο επαγγελματία και τους εργαζομένους εκεί που τους αφήσαμε ώστε να μπορέσει η αγορά να ξανανοίξει και να ξαναλειτουργήσει.
Έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά, έτσι ώστε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να στηρίξουν την αγορά και να κρατήσουν επαγγελματίες και εργαζομένους έως την επόμενη ημέρα.
Το γεγονός ότι το παραπάνω στοίχημα κερδήθηκε οφείλεται στη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα που διατηρήσαμε μέσα σε αυτό το Υπουργείο και φυσικά σε όλα τα στελέχη που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πίσω από τους αριθμούς λοιπόν είναι πάντα οι άνθρωποι.
Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία και στο γιατί πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Πετύχαμε λοιπόν γιατί εμπιστευτήκαμε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί βγάλαμε έξω από το κράτος και απλοποιήσαμε διαδικασίες που καθυστερούσαν πολύ τις επενδύσεις, γιατί σταθήκαμε στο πλευρό επενδυτών και επιχειρησεων που ήθελαν να εμπιστευτούν την πατρίδα μας. Με τον τρόπο αυτό αλλάξαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργήσαμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στείλαμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και το παραγωγικό της μοντέλο αλλάζει.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του υπουργείου, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Νομίζω μας ενέπνευσε όλους αυτό το διάστημα με το ομαδικό του πνεύμα και την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Ήταν ένας Υπουργός πολύ εργατικός και πολύ αποτελεσματικός κι πάνω από όλα ένας υπουργός που άκουγε, γιατί έχει μεγάλη σημασία για έναν πολιτικό να ακούει.
Να ευχαριστήσω επίσης θερμά τους υφυπουργούς κ. Χρίστο Δήμα και κ. Γιάννη Τσακίρη, τους Γενικούς Γραμματείς και τους Ειδικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη που δούλεψαν με την καρδιά τους, ανεξαρτήτως των δύσκολων συγκυριών, για να παρουσιάσουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα».
Γιάννης Τσακίρης:
«Τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, δεκαετίες μετά την καθιέρωσή τους, παραμένουν τα μοναδικά σίγουρα αναπτυξιακά χρήματα που μπαίνουν στην χώρα μας, η οποία, από αυτή την άποψη, είναι μία από τις πιο ευνοημένες χώρες της ΕΕ με τρανή απόδειξη τους αυξημένους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και τη πρωτιά έγκρισης του συγκεκριμένου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κλείνοντας ένας κύκλος 4 ετών θα ήθελα να μιλήσω αρχικά για το ΕΣΠΑ 2014-2020.Παρακολουθώντας την προγραμματική περίοδο 2014-2020 από τη σκοπιά της απορρόφησης, μας δίδαξε για το πως θα πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον και τι πρέπει να αποφύγουμε. Καταφέραμε έτσι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 να ανέλθει πάνω από 90% στις αρχες του 2023 έναντι 24,43% που παραλάβαμε στις 7/7/2019. Ταυτόχρονα καταφέραμε να απλοποιήσουμε διοικητικές διαδικασίες στις πράξεις κρατικών ενισχύσεων με στόχο την ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, ενώ καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας μέσω του ΕΣΠΑ καταφέραμε να κρατήσουμε υγιής την ελληνική οικονομία αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της.
Όμως τελειώνοντας η προγραμματική περίοδος 2014-2020 καταφέραμε και το ΠΔΕ να εκτελεστεί πλήρως. Επίσης η χώρα μας αποτέλεσε την πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. που πραγματοποίησε αίτημα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2021-2027 την 31-12-2022, ενώ μέσω της SRSS χρηματοδοτήθηκε η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ΠΔΕ το οποίο χρονολογείται από το 1952.
Όμως θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία παραλάβαμε ουσιαστικά σε ένα νόμο το 2019 και 3,5 χρόνια μετά, έχει μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό που στηρίζει ουσιαστικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η ΕΑΤ, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της (από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικά και στη συνέχεια με διάφορες μορφές). Και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. όμως, αποδείχτηκε ο μοχλός εκκίνησης στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων επενδυτικών σχημάτων. Τα τελευταία χρόνια (2021-2023) συστάθηκαν 16 νέα επενδυτικά ταμεία (VC/PE) που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1δις. € με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα €400 εκατ. και τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 55 επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές από την πλευρά του δημοσίου είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των κεφαλαίων που έχει επενδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ-JEREMIE-Equifund).
Κλείνοντας την πορεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Δημήτρη Σκάλκο, τους Ειδικούς Γραμματείς, τις Διοικήσεις των παραπάνω οργανισμών, αλλά και όλους τους συνεργάτες μου, για την άριστη και ουσιαστική συνεργασία αυτά τα τέσσερα χρόνια και για τα αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε.
Η χώρα μας έχει μπει σε ένα μεγάλο και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που όμοιό της ίσως δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά.
Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε σταθερά , τολμηρά και μπροστά με στόχο να βρει επιτέλους η Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη».
Χρίστος Δήμας:
«Θέλω κι εγώ να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτον, στον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση καθώς και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη αλλά και σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς, τους Ειδικούς Γραμματείς, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Πριν από τέσσερα χρόνια μεταφέραμε την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη βελτίωση όσον αφορά την ένταξη της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το 2019, ο ρυθμός βελτίωσης της καινοτομίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κάτω από τη 15η θέση, το 2020 σκαρφαλώσαμε στην 5η θέση, το 2021 στην 3η θέση, το 2022 στην 1η θέση.
Και ο στόχος είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά, διότι ζούμε σε μία παγκόσμια κοινωνία η οποία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εάν δεν μπορούν οι επιχειρήσεις μας και το επιστημονικό δυναμικό να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής τότε πολύ απλά μένουμε στάσιμοι και μας προσπερνούν οι εξελίξεις.
Γι’ αυτό το λόγο, πήραμε και την απόφαση και ιδρύσαμε και πολλά νέα ινστιτούτα, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας σε τομείς αιχμής, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ρομποτική για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τους κβαντικούς υπολογιστές και προσπαθήσαμε για πρώτη φορά, να αναδείξουμε και να δώσουμε σημαντικά εργαλεία και στο οικοσύστημα καινοτομίας.
Ο στόχος που θέτουμε είναι η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και οι Έλληνες επιστήμονες και νέοι επιχειρηματίες να νοιώθουν τη βεβαιότητα πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στη νέα Υπουργό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας