Η ένταση είναι υψηλή μεταξύ Ρώμης και Παρισιού μετά την κριτική του Γάλλου υπουργού Ζεράρ Νταρμανέν για τη μεταναστευτική πολιτική της Τζόρτζια Μελόνι. Και οι δύο χώρες επιδιώκουν πλέον να γυρίσουν σελίδα.
Η Ιταλία είχε πάρει πολύ άσχημα τις επικρίσεις του Γάλλυο υπουργού, ο οποίος έκρινε την Μελόνι ως «ανίκανη να επιλύσει τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη». Η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ταξίδεψε στη Ρώμη την Πέμπτη για να συναντήσει τον ομόλογό της Αντόνιο Ταγιάνι και να αποκαταστήσει την καλή κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο υπουργοί μείωσαν αποφασιστικά τις πολιτικές εντάσεις.
«Η Ιταλία και η Γαλλία μοιράζονται συμφέροντα και ευθύνες στην ΕΕ και στον κόσμο. Η συνεργασία μας είναι απαραίτητη για την επίλυση των τρεχουσών κρίσεων, ξεκινώντας από αυτή της μετανάστευσης», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός ΥΠΕΞ. «Μπορεί να είχαμε αποκλίνουσες θέσεις, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο» Ένας διάλογος που ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε εκτενώς με την Τζόρτζια Μελόνι.
Επισημαίνεται ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Οι συναλλαγές τους έχουν εκτιναχθεί 20% από το τέλος της πανδημίας για να φτάσουν τα 84,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Η Ιταλία είναι ο 3ος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, ενώ η Γαλλία παραμένει ο 2ος εταίρος της Ιταλίας. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χερσόνησο και η τρίτη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένες οι ιταλικές θυγατρικές. Το 2022 κατέγραψε νέο ρεκόρ με 139 ιταλικά επενδυτικά έργα στη Γαλλία, αύξηση 45% σε ένα χρόνο.