Κόσμος

CNBC: Η Ε. Ε. υιοθετεί μία win – win κατάσταση με την Κίνα

CNBC: Η Ε. Ε. υιοθετεί μία win – win κατάσταση με την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την αποδέσμευση από την Κίνα, η Ευρώπη καλλιεργεί αμοιβαία επικερδείς σχέσεις με την Κίνα, γεγονός που μειώνει την ένταση.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την αποδέσμευση από την Κίνα, η Ευρώπη καλλιεργεί αμοιβαία επικερδείς σχέσεις με την Κίνα, γεγονός που μειώνει την ένταση.

Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του μέχρι στιγμής, έχει υιοθετήσει έναν σκληρό τόνο απέναντι στην Κίνα, αποκαλώντας την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ως τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή της Αμερικής. Ο διπλωματικός διάλογος μεταξύ των δύο σημείωσε δυσκολία νωρίτερα αυτό το έτος, όταν η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι χρησιμοποίησε ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι για να λάβει πληροφορίες από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα σημαίνει ότι η Κίνα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη για να μετριάσει τον αντίκτυπο των ελέγχων των εξαγωγών. Ως εκ τούτου, η Κίνα έχει ένα κίνητρο να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ», δήλωσε στο CNBC μέσω email η Άννα Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής γεωπολιτικής στο Ινστιτούτο Amundi.

Οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση Μπάιντεν, προτιμώντας να τηρήσουν μια πιο ήπια στάση έναντι του Πεκίνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι  η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ευρωπαϊκών αγαθών  το 2021.

«Η ΕΕ βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν ξεκάθαρα μια πολιτική αποδέσμευση με την Κίνα», δήλωσε μέσω email ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.

«Από την Κίνα, η ΕΕ είναι η πιο σημαντική αγορά υψηλού εισοδήματος στην οποία εξακολουθεί να έχει σε μεγάλο βαθμό απεριόριστη πρόσβαση. Αυτό με τη σειρά του καθιστά πολύ λιγότερο πιθανό ότι η Κίνα θα προσπαθήσει ενεργά να περιορίσει το εμπόριο με την ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα «έχει πολλά να χάσει από έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους τελευταίους μήνες, πίεσε για μια πολιτική απομάκρυνσης του κινδύνου από το Πεκίνο – μείωση της εξάρτησης από τη χώρα σε κρίσιμους τομείς όπως οι πρώτες ύλες και οι ημιαγωγοί. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι πουθενά να υποστηρίξουν μια πλήρη διάλυση των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων.

«Η πολιτική ανάγκη για απομάκρυνση του κινδύνου της σχέσης ΕΕ-Κίνας είναι εντελώς διαφορετική από τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, η ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος και για τα δύο — αυτό δίνει στην ΕΕ σημαντικά πολιτικά οφέλη έναντι τόσο του Πεκίνου όσο και της Ουάσιγκτον», είπε επίσης ο Kirkegaard.

Η ενιαία αγορά της ΕΕ, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες κυκλοφορούν ελεύθερα διασυνοριακά, φιλοξενεί 23 εκατομμύρια εταιρείες και πάνω από 450 εκατομμύρια καταναλωτές, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε στο CNBC ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης της κατάστασης. «Προτιμούμε να ηρεμούμε τα πράγματα… χωρίς να είμαστε αφελείς», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments