Σχέδιο νόμου με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων από το εξωτερικό μελετά η κυβέρνηση του Ισραήλ. Αυτό ανέφεραν στις 25 Μαΐου, μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ισραηλινά ΜΜΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα απολέσουν το καθεστώς κοινωφελών ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών που απολαύουν, οι δραστηριότητές τους θα πάψουν να είναι αφορολόγητες και θα τους επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 65%.
Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι, από τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό εξαρτώνται αρκετές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, γι’ αυτό και το νομοσχέδιο ενδέχεται να τους καταφέρει μεγάλο πλήγμα.
Το πλήρες κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια υπουργική επιτροπή την Κυριακή προτού κατατεθεί στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.
Ο κ. Κάλνερ κατηγόρησε χώρες της Ευρώπης ότι υπονομεύουν εσκεμμένα τα συμφέροντα του Ισραήλ με τις χρηματοδοτήσεις τους.
Παρόμοιο σχέδιο νόμου που έβαζε στο στόχαστρο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποσύρθηκε πριν από μερικά χρόνια, εν μέρει λόγω διεθνών πιέσεων.
Το νομοσχέδιο προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» σε πολλούς από τους εταίρους του Ισραήλ, υπογράμμισε μέσω Twitter ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Οι δραστήριες και ανεμπόδιστες σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών έχουν αξία εκ των ων ουκ άνευ στις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας. Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το ζήτημα στους ισραηλινούς φίλους μας», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Το σχέδιο νόμου επικρίνουν επίσης οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Ο νέος νόμος αποτελεί μέρος της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερορθόδοξων εβραίων υπό τον κ. Νετανιάχου, η οποία ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του Δεκεμβρίου και χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.