Ο Κινέζος αξιωματούχος που στάλθηκε για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία μετέφερε ένα σαφές μήνυμα σύμφωνα με τη Wall Street Journal:Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να παροτρύνουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στην κατοχή της Ρωσία τα εδάφη που έχει κατακτήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών.
Ο διπλωμάτης Λι Χούι, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι, και τις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση απέναντι στην Ουάσινγκτον και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενές σχέσεις έχει με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η ειρήνη θα είναι εφικτή μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.
“Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων”, δήλωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι. Ο διπλωμάτης είπε ότι ο Λι ενημερώθηκε ότι “είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από τις ΗΠΑ” και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.
“Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πρωτοβουλία”, δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Υπενθυμίζεται ότι Ουκρανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν συζητήσεις νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το κύριο συμφέρον της Κίνας φαίνεται να είναι να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα χάσει τον πόλεμο και ότι η Μόσχα θα απέχει από τη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε ένας άλλος διπλωμάτης.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Μάρτιο τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αμέσως μετά τη δημοσίευση της κινεζικής ειρηνευτικής πρότασης για την Ουκρανία. Και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλον ως “αγαπητό φίλο”. Ο Σι είπε στον Πούτιν ότι οι χώρες τους έχουν “πολλούς παρόμοιους στόχους” και ότι “με τη συνεργασία και την αλληλεπίδρασή μας, θα πετύχουμε σίγουρα αυτούς τους στόχους”.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει ότι η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας και ο εναγκαλισμός της με τη Ρωσία δείχνουν ότι το Πεκίνο δεν τηρεί ουδέτερη στάση στη σύγκρουση και τάσσεται στο πλευρό της Μόσχας.
Η ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων της Κίνας, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, καλεί σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά παρέχει λίγες λεπτομέρειες. Ενώ φαίνεται να είναι μια συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση προς τη Μόσχα να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων, περιέχει επίσης έμμεσες επικρίσεις προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το πρώτο της σημείο είναι ο “σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών”, αλλά δεν καλεί τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία ούτε αναφέρει την επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι προσπάθησαν να μεταφέρουν τρία βασικά μηνύματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους με τον Λι: ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία να μην προβεί στη χρήση πυρηνικών όπλων, να μην παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας. Ζήτησαν επίσης από τον Λι να στηρίξει η Κίνα τις διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
Ο Γάλλος αξιωματούχος που συναντήθηκε με τον Λι αυτή την εβδομάδα είπε στον Κινέζο διπλωμάτη ότι η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επιδίωξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του. Ο αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η Γαλλία και η ΕΕ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα.