Διεθνή

Κοσσυφοπέδιο: Στην υψηλότερη κατάσταση συναγερμού τα σερβικά στρατεύματα

Κοσσυφοπέδιο: Στην υψηλότερη κατάσταση συναγερμού τα σερβικά στρατεύματα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η Σερβία καταδίκασε το Σάββατο τις ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο για την, όπως είπε, αποτυχία τους να σταματήσουν τις «βίαιες ενέργειες» της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου

Η Σερβία καταδίκασε το Σάββατο τις ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο για την, όπως είπε, αποτυχία τους να σταματήσουν τις «βίαιες ενέργειες» της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατά των Σέρβων και είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα θα παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού μέχρι νεωτέρας.

Η ανώτατη πολιτική ηγεσία και η ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε το Σάββατο στο Βελιγράδι, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις μία ημέρα νωρίτερα μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των Σέρβων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

Σε απάντηση στις συγκρούσεις, ο Βούτσιτς διέταξε την Παρασκευή τα στρατεύματα να πλησιάσουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

«Λόγω της βίαιης χρήσης βίας από τον (πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου) Αλμπιν Κούρτι και τις δυνάμεις του εναντίον του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο… οι ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Σερβίας θα παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας», ανέφερε δήλωση μετά τη συνάντηση της ανώτατης σερβικής ηγεσίας το Σάββατο.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι διεθνής πολιτική αποστολή και στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, που έχουν σταθμεύσει στην πρώην σερβική επαρχία από τότε που τα σερβικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή το 1999, «δεν έκαναν τη δουλειά τους» για να προστατεύσουν τους Σέρβους.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λονγκέσκου προέτρεψε «τα θεσμικά όργανα στο Κοσσυφοπέδιο να αποκλιμακωθούν αμέσως» και κάλεσε όλα τα μέρη «να επιλύσουν την κατάσταση μέσω διαλόγου».

Ανέφερε στο Twitter ότι το ΝΑΤΟ «παραμένει σε εγρήγορση και θα εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον» στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία σε αυτό το τμήμα της χώρας, προσπάθησαν να εμποδίσουν πρόσφατα εκλεγμένους Αλβανούς αξιωματούχους να εισέλθουν σε δημοτικά κτίρια την Παρασκευή. Οι πρόωρες τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα μποϊκοτάρονταν σε μεγάλο βαθμό από Σέρβους και μόνον Αλβανοί ή άλλοι εκπρόσωποι μικρότερων μειονοτήτων εξελέγησαν στις δημαρχιακές θέσεις και τα συμβούλια.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και να επιτρέψει στους νέους αξιωματούχους να εισέλθουν στα γραφεία τους. Πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές δυτικές χώρες καταδίκασαν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επειδή χρησιμοποίησε την αστυνομία για να επιτρέψει την είσοδο στα δημοτικά κτίρια. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου το Σάββατο υπερασπίστηκε τη δράση της αστυνομίας.

«Είναι δικαίωμα όσων εκλέγονται σε δημοκρατικές εκλογές να αναλάβουν τα καθήκοντά τους χωρίς απειλές ή εκφοβισμούς», έγραψε ο Κούρτι στο Twitter. «Είναι επίσης δικαίωμα των πολιτών να εξυπηρετούνται από αυτούς τους αιρετούς. Η συμμετοχή –όχι η βίαιη παρεμπόδιση– είναι ο κατάλληλος τρόπος έκφρασης πολιτικών απόψεων σε μια δημοκρατία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βούτσιτς προειδοποιεί ότι το Βελιγράδι θα απαντήσει στη βία κατά των Σέρβων αυξάνοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα αρκετές φορές σε στιγμές έντασης με το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, οποιαδήποτε απόπειρα της Σερβίας να στείλει τα στρατεύματά της πέρα από τα σύνορα θα σήμαινε σύγκρουση με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί.

Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασε το 1998 όταν οι αυτονομιστές Αλβανοί επαναστάτησαν ενάντια στην κυριαρχία της Σερβίας και η Σερβία απάντησε με καταστολή. Περίπου 13.000 άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, έχασαν τη ζωή τους.

Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 ανάγκασε τελικά τη Σερβία να αποσυρθεί από το έδαφος. Η Ουάσιγκτον και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο Σερβία, Ρωσία και Κίνα δεν ανήκουν σε αυτές.

Πηγή: Associated Press

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments