Και οι δύο δυνάμεις επιμένουν στο δικαίωμα εκμετάλλευσης ορισμένων περιοχών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Πριν από δεκαετίες, μια τέτοια διαμάχη μεταξύ γειτονικών χωρών είχε μετατραπεί σε βίαιη.
Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Κίνα και Βιετνάμ για τις διεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο απέρριψε τα αιτήματα του Βιετνάμ να αποσύρει μια συνοδεία πλοίων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του (ΑΟΖ). Τα κινεζικά πλοία εκτελούσαν «συνηθισμένες εργασίες» σύμφωνα με το νόμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια ΑΟΖ βρίσκεται πέρα από τα χωρικά ύδατα. Και τα δύο μαζί μπορούν να προεξέχουν έως και 200 ναυτικά μίλια (που ισοδυναμούν με 370 χιλιόμετρα) από τη λεγόμενη γραμμή βάσης στο νερό. Το παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα στην αποκλειστική οικονομική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα πλοία επιτρέπεται να διασχίζουν τις αντίστοιχες ζώνες άλλων χωρών.
Την Πέμπτη, το Βιετνάμ κατηγόρησε την Κίνα για παραβίαση της κυριαρχίας της. Το ερευνητικό σκάφος «Xiang Yang Hong 10», καθώς και πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής και κινεζικές αλιευτικές μηχανότρατες θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την ΑΟΖ του Βιετνάμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Ανόι. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης South China Sea Chronicle Initiative, η ένωση βρίσκεται στα επίμαχα νερά εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Κατά συνέπεια, τα πλοία πρόκειται να περάσουν κοντά σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στο οποίο μια Βιετναμορωσική κοινοπραξία παράγει αέριο.
Σύμφωνα με τον ειδικό του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Ρέι Πάουελ, δύο βιετναμέζικα ψαροκάικα απέχουν 200 με 300 μέτρα από την κινεζική ένωση. Ο Πάουελ διευθύνει το Project Myoushu, το οποίο παρακολουθεί τις κινεζικές δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «ανησυχητική κλιμάκωση».