Το αεροπλανοφόρο συνοδευόταν από δύο πλοία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι. Το Shandong το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2019, οδήγησε βόρεια μέσω του στενού της Ταιβάν πλάτους 180 χιλιομέτρων γύρω στο μεσημέρι , μένοντας στη μεσαία γραμμή. Αυτό θεωρείται το ανεπίσημο σύνορο μεταξύ της Ταϊβάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν απάντησαν αναπτύσσοντας αεροσκάφη περιπολίας, πολεμικά σκάφη και πυραυλικά συστήματα ξηράς. Οι κινήσεις των πλοίων θα παρακολουθούνται στενά, «και θα ανταποκριθούμε ανάλογα», έγραψε το υπουργείο στο Twitter.
Η Κίνα αύξησε τη στρατιωτική της πίεση στη δημοκρατικά κυβερνώμενη και βιομηχανικά καλά ανεπτυγμένη Ταϊβάν, την τελευταίας τριετία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα τεταμένες. Η Κίνα διεξήγαγε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Ενωμένο σπαθί» γύρω από την Ταϊβάν τον Απρίλιο. Οι κινεζικές μονάδες προσομοίωσαν επιθέσεις σε «βασικούς στόχους» στην Ταϊβάν και εφάρμοσαν τον αποκλεισμό του νησιού. Με τις στρατιωτικές ασκήσεις, το Πεκίνο απάντησε στην επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Πεκίνο θεωρεί τη δημοκρατική και αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως ένα αποσχισμένο έδαφος που θέλει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα – εάν χρειαστεί χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη. Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ μέρος της κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας και είχε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση για περισσότερα από 70 χρόνια. Το καθεστώς της Ταϊβάν, η οποία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη μόνο από λίγες, κυρίως μικρές, χώρες, είναι ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.