Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σηματοδοτούν ότι θα έρθουν περισσότερα δεινά στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας, καθώς ο επί δεκαετίες καπετάνιος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή που του διέφυγε, σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες.
Τα πονταρίσματα έχουν συσσωρευτεί σε μία εν τέλει πτώση στο υπό αυστηρό έλεγχο νόμισμα της χώρας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη μάχη μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Οι μετοχές και τα ομόλογα του εξωτερικού έχουν επίσης υποχωρήσει.
Ο 69χρονος νυν πρόεδρος δεν κατάφερε να κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου, κερδίζοντας το 49,5% των ψήφων. Τώρα οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανότητα αλλαγών στο αντισυμβατικό οικονομικό μοντέλο του, που βασίζεται σε μειώσεις των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης, ακόμη με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί, παράλληλα με τον αυστηρό έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η κυβέρνηση της Τουρκίας παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό για να στηρίξει τη λίρα, με αποτέλεσμα τα καθαρά αποθέματα της Τουρκίας να έχουν πέσει κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια.
Για τον Καάν Ναζλί, έναν διαχειριστή χρημάτων στη Neuberger Berman στη Χάγη, η Τουρκία έχει πιθανότατα “κάποια, αλλά όχι πολλά, περιθώρια να συνεχίσει τις παρεμβάσεις”, καθώς τα αποθεματικά μειώνονται. Συμπεριλαμβανομένων των γραμμών ανταλλαγής με δανειστές και άλλες κεντρικές τράπεζες, εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρησιμοποιήσιμα ποσά μεταξύ 23 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό το νούμερο δεν είναι πολύ σε σύγκριση με τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι αρχές στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξουν τη λίρα σε διάστημα 16 μηνών, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.
Το νόμισμα, έχοντας πέσει στο 20 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παραμένει κοντά σε ένα ιστορικό χαμηλό, με τους επενδυτές παραγώγων να τιμολογούν με πιθανότητα 52% να πέσει στα 29 ανά δολάριο το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό μοιάζει βελτιωμένο σε σχέση με μια πιθανότητα 36% για μια τέτοια υποτίμηση, που είδαν οι επενδυτές όταν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της Τουρκίας έδειξαν ότι έκαναν λάθος στο να στοιχηματίσουν σε ένα γρήγορο τέλος του αντισυμβατικού μείγματος πολιτικής.
Μετατόπιση της Αγοράς
Τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας σηματοδοτούν μια μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος από την πρόοδο στον πρώτο γύρο. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι έμποροι τοποθετούνταν για αλλαγές που θα έθεταν την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 κέρδισε περίπου 9% την εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία. Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τότε, ο δείκτης απώλεσε σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Οι δανειστές της Τουρκίας έχουν αναλάβει το κύριο βάρος αυτής της απώλειας, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν υποχωρήσει 23% από τον πρώτο γύρο και να διαγράφουν πλήρως τα κέρδη από τις αρχές Μαΐου.