Η Μαρίν Λεπέν μίλησε στην εξεταστική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για ξένες παρεμβάσεις. Για περισσότερες από τρεις ώρες, η πρόεδρος της ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στη Συνέλευση ρωτήθηκε για τις συνέπειες που μπορεί να είχε το δάνειο που χορηγήθηκε από ρωσική τράπεζα στις θέσεις της, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.
Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσαν μέλη της εξεταστικής επιτροπής, πολλά από αυτά επικεντρώθηκαν στο αν η Κριμαία ήταν ρωσική ή ουκρανική και στο γεγονός ότι η κ. Λεπέν είχε αναγνωρίσει την προσάρτηση του εδάφους από τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, η Μαρίν Λεπέν απάντησε εξηγώντας ότι δεν είχε αλλάξει τη θέση της σχετικά με την «προσκόλληση της Κριμαίας [στη Ρωσία]» .
Η Λεπέν επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δηλώσεις της, όπου αναγνώριζε την προσάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. «Η Κριμαία ήταν ρωσική για δύο αιώνες. Ήταν ουκρανική για 60 χρόνια, που δόθηκε από έναν δικτάτορα για ένα καπρίτσιο», είπε.
«Ως απόλυτη υπερασπιστής του δημοψηφίσματος, θεωρώ ότι, ελεύθερα, οι κάτοικοι της Κριμαίας εκφράστηκαν ψηφίζοντας την προσάρτησή τους στη Ρωσία», πρόσθεσε η Λεπέν.
«Δεν δυσκολεύομαι να το πω αυτό […] ειδικά καθώς πήγα στην Κριμαία και είδα ότι αισθάνονταν πολύ πιο βαθιά συνδεδεμένοι με τη Ρωσία παρά με την Ουκρανία», κατέληξε σημειώνοντας ότι «κανένας πρόσφυγας» δεν εγκατέλειψε την περιοχή μετά το δημοψήφισμα.
Γενικότερα, η Λεπέν κατήγγειλε μια «τρομερά υποκριτική εκστρατεία λάσπης» εναντίον της που διεξάγεται από εκείνους που την υποπτεύονται ότι επηρεάστηκε από τη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι ποτέ δεν άλλαξε την άποψή της- ούτε πριν ούτε μετά τη λήψη του ακόμη μη αποπληρωμένου δανείου ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα το 2014 για το κόμμα της.
Όσον αφορά το δάνειο, η Λεπέν αρνήθηκε να τεκμηριώσει τη σύνδεση μεταξύ όσων βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο και του δανείου, λέγοντας ότι αυτό συνήφθη επειδή καμία δυτική τράπεζα δεν ήταν πρόθυμη να της δανείσει χρήματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπέγραψε ένα δάνειο με μια τράπεζα, όχι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».