Εξαίρεση ή, ορθότερα, αυτοεξαίρεση από την επικείμενη επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία είναι η Τσεχία. Το παράδειγμά της ακολουθούν πέντε ακόμη χώρες.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προβλέπει την καταδίκη διαφόρων μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, του βιασμού, των αναγκαστικών γάμων και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.
Αντιλαμβάνεται τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πράξη διάκρισης.
Η ΕΕ υπέγραψε τη σύμβαση το 2017, αλλά δεν την επικύρωσε ποτέ λόγω της άρνησης αρκετών κρατών μελών. Ενώ η πλειονότητα των χωρών έχει ήδη επικυρώσει τη σύμβαση σε εθνικό επίπεδο και δεν έχει αντιρρήσεις κατά της επικύρωσης σε επίπεδο ΕΕ, έξι χώρες – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία – εξακολουθούν να διστάζουν ή να αντιτίθενται στο έγγραφο, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τσεχίας δήλωσε σχετικά: «Έχουμε δύο στρατόπεδα. Το ένα είναι σθεναρά αντίθετο – αν υιοθετηθεί, αυτό θα σημαίνει ότι θα καταστραφεί αυτός ο κόσμος. Και το άλλο στρατόπεδο λέει ότι αν το αποδεχτούμε, σημαίνει άμεσο τέλος σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Και οι δύο είναι ακραίες απόψεις και δεν είναι απολύτως σωστές».