Διεθνή

DW: Κίνα και Ρωσία πλησιάζουν πιο κοντά

DW: Κίνα και Ρωσία πλησιάζουν πιο κοντά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μπροστά στην αυξανόμενη πίεση από τη Δύση, η Κίνα επεκτείνει τους ήδη στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να αποκτήσει αξιοπιστία ως μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν εντείνει τη συνεργασία τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές στο Πεκίνο και τη Μόσχα αποσκοπούν στην εμβάθυνση των σχέσεων σε πολλούς τομείς. Την Παρασκευή, ο Λι Χούι, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στην Ουκρανία, βρέθηκε στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση ότι βάζουν «σημαντικά εμπόδια» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Επαίνεσε επίσης το Πεκίνο για την «ισορροπημένη» θέση του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ταξίδι του Λι Χούι στη Ρωσία ακολούθησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη συνάντησε τον Ενρίκε Μόρα, τον αναπληρωτή του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ ζήτησε από την Κίνα να εργαστεί για την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Το Πεκίνο ήλπιζε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του θα μπορούσε να κατευνάσει τις αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της Κίνας ως ουδέτερου μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι παρατηρητές, από την άλλη πλευρά, λένε ότι η ΕΕ έδωσε στον Λι το κρύο. «Είναι προφανές ότι η Ευρώπη απορρίπτει το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας για την ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε η Justyna Szczudlik, κινεζική αναλύτρια στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων PISM.

Η Ουκρανία, η Πολωνία και η ΕΕ μετέφεραν μαζί το μήνυμα στην Κίνα ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy. «Από την κινεζική σκοπιά, το ταξίδι του Λι ήταν μια αποτυχία», είπε η Justyna Szczudlik στη DW, «επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τον έβλεπαν ως ειρηνοποιό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments