Κόσμος

Κόσοβο: Αναμένεται συνάντηση Βούτσιτς με ξένους διπλωμάτες για αποκλιμάκωση της κρίσης

Οργισμένη απάντηση από ΝΑΤΟ και Τζόρτζια Μελόνι - «Δεν θα επιτρέψουμε πογρόμ των Σέρβων» αναφέρει ο Βούτσιτς, που κινητοποιεί τον στρατό μετά τις άγριες συμπλοκές

Οπρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς θα συναντηθεί την Τρίτη με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ξέσπασμα των νέων συγκρούσεων στο βόρειο Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς έθεσε τον στρατό στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά τον τραυματισμό περίπου 25 στρατιωτών του KFOR που υπερασπίζονταν τρία δημαρχεία στο βόρειο Κόσοβο σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές.

O Σέρβος πρόεδρος στις 8 π.μ.θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, γνωστή ως ομάδα Quint, και τον επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε αργά τη Δευτέρα τις συγκρούσεις, χαρακτηρίζοντας τη βία κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ «απολύτως απαράδεκτη» και προτρέποντας σε άμεσο διάλογο.

«Η ΕΕ καλεί τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και τους διαδηλωτές να αποκλιμακώσουν αμέσως και άνευ όρων την κατάσταση», ανέφερε ο Μπορέλ στο Twitter.

Τι έχει συμβεί Η κατάσταση στην περιοχή βγήκε εκτός ελέγχου μετά την ανάληψη καθηκόντων από Αλβανούς δημάρχους στην περιοχή της σερβικής πλειοψηφίας του βόρειου Κοσόβου μετά από εκλογές που μποϊκοτάρισαν οι Σέρβοι – μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιπλήξουν την Πρίστινα την Παρασκευή.

Οι Σέρβοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά της καταπιεστικής σερβικής κυριαρχίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου στο σύνολό του.

Χάος με 30 στρατιώτες της KFOR τραυματίες Περίπου 30 άντρες της ειρηνευτικής δύναμης υπό το ΝΑΤΟ (KFOR) τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους που διαμαρτύρονται λόγω της ανάληψης καθηκόντων από Αλβανούς δημάρχους. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 11 Ιταλοί, εκ των οποίων τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση, με εγκαύματα από βόμβες μολότοφ και κακώσεις, αλλά η ζωή τους δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα επεισόδια πραγματοποιούνται σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί πλειοψηφία, μποϊκοτάρισε τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έθεσε τον στρατό σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, ενώ η KFOR καταδίκασε τη βία.

H πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Ο Βούτσιτς, ο οποίος είναι αρχιστράτηγος των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, αύξησε την ετοιμότητα του στρατού για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

«Αυτό σημαίνει ότι πριν από τις 2:00 μ.μ. ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των σερβικών ενόπλων δυνάμεων εξέδωσε πρόσθετες οδηγίες για την ανάπτυξη των μονάδων του στρατού σε συγκεκριμένες, καθορισμένες θέσεις», δήλωσε ο Βούτσεβιτς, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκλεισαν επίσης το δημαρχείο στο Ζούμπιν Πότοκ για να το προστατεύσουν από τους εξαγριωμένους Σέρβους της περιοχής, δήλωσαν μάρτυρες.

Ο Ιγκόρ Σίμιτς, αναπληρωτής επικεφαλής της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι τροφοδοτεί τις εντάσεις στον βορρά.

«Μας ενδιαφέρει η ειρήνη. Οι Αλβανοί που ζουν εδώ ενδιαφέρονται για την ειρήνη και μόνο αυτός (ο Κούρτι) θέλει να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Σίμιτς στους δημοσιογράφους στο Ζβέτσαν.

Η συμφωνία του 2013 Οι Σέρβοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.

Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου στο σύνολό του, αλλά οι Σέρβοι του Βορρά απαιτούν εδώ και καιρό την εφαρμογή συμφωνίας του 2013, που συνήφθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Απριλίου και οι υποψήφιοι των Αλβανών κέρδισαν σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία -συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μιτρόβιτσα, όπου δεν αναφέρθηκαν επεισόδια τη Δευτέρα- με ποσοστό συμμετοχής 3,5%.

Ακόμα, απαιτούν από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να απομακρύνει τους Αλβανούς δημάρχους από τα δημαρχεία και να επιτρέψει στις τοπικές διοικήσεις που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι να συνεχίσουν το έργο τους.

Παρέμβαση των ΗΠΑ Την Παρασκευή, τρεις από τους τέσσερις αλβανικής καταγωγής δημάρχους συνοδεύτηκαν στα γραφεία τους από την αστυνομία, η οποία δέχθηκε πέτρες και απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, οι οποίες έχουν υποστηρίξει σθεναρά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, επέπληξαν την Παρασκευή την Πρίστινα, λέγοντας ότι η επιβολή δημάρχων σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία χωρίς λαϊκή υποστήριξη υπονομεύει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων.

Ο Κούρτι υπερασπίστηκε τη θέση της Πρίστινα, γράφοντας στο Twitter μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σαββατοκύριακο με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «οι εκλεγμένοι δήμαρχοι θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο RTS ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δήμαρχοι που δεν έχουν εκλεγεί από τους Σέρβους σε δήμους με σερβική πλειοψηφία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο