Ιράκ: Ενισχύει τα αποθέματα χρυσού κατά 2% σε μία ημέρα
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Η κεντρική τράπεζα του Ιράκ αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά περίπου 2% σε μία μόνο ημέρα την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για αύξηση των αποθεμάτων στο πολύτιμο μέταλλο.
Ο Μαζίν Σαμπάχ, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδύσεων της κεντρικής τράπεζας, σε συνέντευξή του στη Βαγδάτη, υπογράμμισε ότι το Ιράκ αγόρασε 2,5 τόνους χρυσού την περασμένη Πέμπτη για να ανεβάσει τα αποθέματά του στους 132,73 τόνους. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει ακόμα περισσότερο χρυσό το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Το τρέχον σχέδιό μας είναι να αγοράζουμε μικρές ποσότητες πολλές φορές, όχι μεγάλες ποσότητες με μια κίνηση», πρόσθεσε.
Διαφοροποίηση
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ενισχύουν τα αποθέματά τους σε χρυσό εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών και των οικονομικών κινδύνων. Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, επανέλαβε τις αγορές χρυσού το 2022 μετά από τετραετή παύση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διαφοροποίησης των ξένων περιουσιακών του στοιχείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κεντρική τράπεζα του Ιράκ αγόρασε 34 τόνους χρυσού τον περασμένο Ιούνιο, μια εφάπαξ αύξηση των αποθεμάτων της κατά 35%. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βαγδάτη αποθηκεύει χρυσό στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Τράπεζα της Γαλλίας.
Ο Σαμπάχ εξήγησε ότι η προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας είναι να προσθέτει στα αποθέματά της σε χρυσό κάθε φορά που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου φτάνει σε επίπεδο που ταιριάζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του τμήματος επενδύσεων.
Ο χρυσός, ο οποίος βρέθηκε κοντά σε ιστορικά υψηλά νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση καθώς τα σημάδια ανθεκτικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ αύξησαν την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Το μέταλλο είναι πιο ελκυστικό στους επενδυτές για αποδόσεις όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά.
Χρυσές εφεδρείες
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) , η ζήτηση (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών) μειώθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, το υψηλότερο ποσοστό αγορών που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2000, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τα τελευταία τρίμηνα.
Η Louise Street, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, δήλωσε στο CNBC ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία, συνεχίζεται η τάση που ξεκίνησε το περασμένο έτος, σύμφωνα με την οποία οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες εκτινάχθηκαν σε υψηλό 11 ετών το 2022.
Ράβδοι χρυσού
Η ζήτηση για ράβδους και κέρματα ενισχύθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στους 302 τόνους, αν και σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε βασικές αγορές, με τη ζήτηση των ΗΠΑ να φτάνει στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το 2010, λόγω των φόβων για ύφεση και της αναζήτησης ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων αναταραχή.
Αντίθετα, η ζήτηση στην Ευρώπη αποδυναμώθηκε με τη Γερμανία να καταγράφει πτώση της ζήτησης κατά 73%, την οποία η WGC απέδωσε στη θετική μετατροπή των πραγματικών επιτοκίων και στην άνοδο της τιμής του χρυσού σε ευρώ, η οποία προκάλεσε ανάληψη κερδών από τους επενδυτές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας