Πριν στεγνώσει το μελάνι του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, μία εβδομάδα μετά, τα κόμματα πήραν θέσεις μάχης για το νέο προεκλογικό αγώνα που τερματίζει στις 25 Ιουνίου. Το στρατηγείο της Νέας Δημοκρατίας για τις επερχόμενες εκλογές χαράσσει την εκλογική του στρατηγική, που φαίνεται να δομείται γύρω από τέσσερις σταθερές.
Μία στρατηγική που βασίζεται κυρίως σε τέσσερις πυλώνες «σταθερότητα- αυτοδυναμία- θετική ατζέντα – αποδόμηση αντιπολίτευσης» και η οποία εγγράφεται σε μια προοπτική συνέχειας του προηγούμενου θριαμβευτικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, απέναντι στην αστάθεια και την προοπτική της ακυβερνησίας προτάσσεται το στοιχείο της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας. Μια σταθερή χώρα προϋποθέτει μια σταθερή κυβέρνηση. Τα περιθώρια συμπόρευσης ανάμεσα στην κεντροδεξιά παράταξη και το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον μηδενικά και εναλλακτική σε μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν υφίσταται μετά την ηχηρή κατάρρευση της ιδέας της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Η κυβερνητική αυτοδυναμία περνάει μέσα από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
«Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, για να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ξεκάθαρα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Περιστέρι.
Στους δύο προηγούμενους άξονες η Πειραιώς προσθέτει την ανάγκη για ένα θετικό πολιτικό αφήγημα. Πλέον ο πολίτης ψηφίζει με κριτήρια πολιτικού πραγματισμού και αυτό είναι η βασική δύναμη της ΝΔ, ο κινητήριος μοχλός, το αφήγημά της και για τις νέες εκλογές. Φαίνεται από το πώς ψήφισε ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις Περιφέρειες. Για πρώτη φορά από το 1974 το πρώτο κόμμα πήρε διπλάσιο αριθμό ψήφων από το δεύτερο και αυτό δεν ερμηνεύεται ούτε μόνο με ιδεολογικούς όρους, ούτε μόνο με το τι ψήφιζε κάποιος στο παρελθόν. Οι πολίτες ενέκριναν μια πολιτική προσπάθεια αποτελέσματος, μια προοπτική που είχαν, την οποία τη πίστευαν γιατί είχαν αξιόπιστα τεκμήρια ότι θα πραγματοποιηθεί
Το καινούριο ίσως σε αυτή την προεκλογική περίοδο να είναι η επαναδιάταξη των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τίθενται σχεδόν εξίσου στο στόχαστρο της ΝΔ. Δεν είναι συμπτωματικό άλλωστε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega να βάλει στο ίδιο κάδρο της αντιπολιτευτικής τακτικής τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αντιγράφει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.