Πολιτική

Οι «εκλεκτοί» της εκλογικής επιτροπής του Σύριζα

Οι «εκλεκτοί» της εκλογικής επιτροπής του Σύριζα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Στην προσπάθειά του να αποφύγει μια περαιτέρω μείωση των ποσοστών του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρότησε μια ομάδα στελεχών που θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα

Στην προσπάθειά του να αποφύγει μια περαιτέρω μείωση των ποσοστών του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρότησε μια ομάδα στελεχών που θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα. Τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα εμφανίζονται μετά από έγκριση της ηγεσίας και που δεν διαθέτουν πολλά περιθώρια δράσης και πρωτοβουλιών.

Η ιδέα καθαυτή δεν είναι αρνητική. Πρόκειται για μία ορθή αμυντική κίνηση, η οποία διασφαλίζει τι θα ειπωθεί ακριβώς στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες. Οι νέοι «εκλεκτοί» της εκλογικής επιτροπής της Κουμουνδούρου θα μαθαίνουν από στήθους συγκεκριμένες θέσεις επί συγκεκριμένης θεματολογίας.

Ο στόχος αυτής της ομάδας εκλεκτών δεν είναι άλλος από την αποφυγή της πολυφωνίας στην πολιτική εκπροσώπηση του Σύριζα και του προέδρου του. Η πρόταση έγινε δεκτή χωρίς πολλές αντιρρήσεις και ο «λογαριασμός» θα σταλεί την επαύριον της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Τα πράγματα δεν είναι, βέβαια, ευοίωνα και ελπιδοφόρα για τον Σύριζα. Η κάλπη της 21ης Μαΐου επεφύλασσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης και την ηγεσία του και αυτό  διαμόρφωσε μια πραγματικότητα την οποία ουδείς μπορεί να την αγνοήσει. Και κάθε νέα πραγματικότητα—πολύ δε περισσότερο αν είναι εντυπωσιακή- δημιουργεί νέες συνειδήσεις, νέες συσπειρώσεις, νέες προσδοκίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς την εκλογική αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική χωρίς ευκρινή στόχο. Τι επιδιώκει; Γιατί ο στόχος να μην καταστεί η Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη μπορεί να ερμηνευθεί από σημαντική μερίδα πολιτών και ως προσπάθεια η χώρα να μείνει ακυβέρνητη. Διότι, ενώ η αυτοδυναμία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ορισμό, αριθμητικά δεδομένο, η έννοια της παντοδυναμίας είναι ασαφής και υποκειμενική. Ως εκ τούτου, ερμηνευόμενη από μια συγκεκριμένη οπτική, μπορεί να εκτιμηθεί ότι οδηγεί κατευθείαν στην πολιτική αστάθεια και στην αβεβαιότητα.

Οι πολίτες στις 25 Ιουνίου ουσιαστικά θα ψηφίσουν αν εγκρίνουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Στις 25 Ιουνίου θεωρητικά οι κάλπες είναι κενές, όμως το αποτύπωμα που άφησε το 40,8% υπάρχει. Δεν ανατρέπεται. Μόνον τροποποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Το ίδιο και το 20% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δια ταύτα, οι «εκλεκτοί» της εκλογικής επιτροπής ελάχιστα μπορούν να κάνουν. Το πεδίο δράσης τους είναι, εκ των πραγμάτων, περιορισμένο και ο ρόλος τους άχαρος. Τα όρια τους κινούνται στο ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τη μια μεριά στην όσο το δυνατόν πιο καχεκτική αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη στην αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments