Η ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του 65% μέχρι το 2025 (ήδη από το 2019 έχει ξεπεράσει το 60%) αλλά οι συσκευασίες από μόνες τους, όσο καλές επιδόσεις και εάν καταγράφει η διαχείρισή τους, δεν μπορούν να ανεβάσουν τις συνολικές επιδόσεις της ανακύκλωσης των εν γένει απορριμμάτων, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 20% σήμερα, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), κ. Γιάννης Ραζής, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Δευτέρα, ανέλυσε την κατάσταση της ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η ΕΕΑΑ έχει επιτύχει διπλάσιο αποτέλεσμα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη νομική υποχρέωση. Όπως εξήγησε, η συσκευασία είναι απολύτως ανακυκλώσιμη και τελικά δεν είναι πολλά τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται αρκεί αυτά να ενταχθούν στον κάδο.
Σήμερα, η ΕΕΑΑ καλύπτει το 96% του πληθυσμού με 174.000 μπλε κάδους ενώ έχει παραδώσει στους δήμους 537 οχήματα συλλογής υλικών τα οποία εκτελούν 120.000 δρομολόγια ετησίως από τους δήμους στα κέντρα διαλογής. Το 2021, τα αποτελέσματα της ΕΕΑΑ από τα έργα του μπλε κάδου και λοιπών δημοτικών έργων αυξήθηκαν κατά 12% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δραστηριότητες της ΕΕΑΑ και των μπλε κάδων κατάφεραν να υπερκαλύψουν τους στόχους και τη νομική υποχρέωση των συμβεβλημένων επιχειρήσεων, με επίτευξη 518 χιλιάδων τόνων έναντι υποχρέωσης 276 χιλιάδων τόνων, δηλαδή κάλυψη του στόχου κατά 188%. Παράλληλα, η ΕΕΑΑ ανακύκλωσε 53.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (όχι συσκευασίες, κυρίως χαρτί εντύπων), που αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της, που αφορούν στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί και η χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών και έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 10.500 μπλε κώδωνες για την εξυπηρέτηση 23.000 επιχειρήσεων HORECA.
Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης συγκαταλέγονται η εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με εκείνη που θα κατανάλωναν 870 νοικοκυριά και η αποφυγή 1,5 εκατ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ετήσια βάση ενώ εάν τα υλικά που ανακυκλώθηκαν δεν είχαν τελικά ανακυκλωθεί, θα χρειάζονταν (σε ετήσια βάση) 18 γήπεδα ποδοσφαίρου ύψους 10 μέτρων.
Όπως είναι γνωστό, η διευρυμένη ευθύνη παραγωγού αφορά μόνο στα απόβλητα συσκευασίας, και παρά το γεγονός ότι σε αυτόν τομέα η χώρα μας τα πάει καλά, αυτά αφορούν μόνο στο 25% (κατά βάρος) των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις της ΕΕΑΑ φθάνουν τις 3.500 αλλά όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Ραζής, η εισφοροδιαφυγή από την πλευρά τρίτων επιχειρήσεων συνεχίζεται και αυτό είναι κάτι που η Πολιτεία θα πρέπει να το αντιμετωπίσει.
Πηγή: insider.gr/Πένυ Χαλάτση