Les Echos: Ο Λούλα συγκέντρωσε τους Λατινοαμερικανούς ηγέτες στη Βραζιλία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκαν την Τρίτη υπό την ηγεσία του Λούλα. Η αποκατάσταση του Βενεζουελάνου Νικολάς Μαδούρο προκαλεί έντονες διαμάχες στη Βραζιλία. Οι αναλυτές φοβούνται ότι η περιοχή θα βρεθεί κάτω από την κινεζική επιρροή.
Ο Λούλα κατάφερε να συγκεντρώσει 11 από τους Νοτιοαμερικανούς ομολόγους του γύρω του σε μια άτυπη συνάντηση, με στόχο να δείξει ότι η περιφερειακή αλληλεγγύη είναι ακόμη ζωντανή, παρά την πολιτική και οικονομική αστάθεια που επηρεάζει πολλές χώρες, από την Αργεντινή μέχρι τον Ισημερινό. Ένα εγχείρημα αξιέπαινο αλλά όχι απαλλαγμένο από πολιτικές προεκτάσεις.
«Η ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να καθοδηγείται από ιδεολογικούς παράγοντες, σαν να αναζητούσαμε μια εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό, σαν να βρισκόμασταν ακόμα στη δεκαετία του 1980», πιστεύει ο Alberto Pfeifer, συντονιστής της διεθνούς ομάδας ανάλυσης στρατηγικής, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP).
Πάνω απ’ όλα η παρουσία του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που έφτασε στη Μπραζίλια το βράδυ της Κυριακής, τράβηξε την προσοχή. Ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, κατηγορούμενος ότι εκδίωξε δεκάδες αντιπάλους για να παραμείνει στην εξουσία, δεν είχε πατήσει το πόδι του σε βραζιλιάνικο έδαφος για οκτώ χρόνια. Κηρυγμένος ως persona non grata από τον πρώην ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες από τον Λούλα τη Δευτέρα.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», ενώ κατήγγειλε τις «προκαταλήψεις» και τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά του καθεστώτος του Καράκας. «Πάντα πίστευα ότι ο αποκλεισμός ήταν χειρότερος από έναν πόλεμο», πρόσθεσε ο Λούλα.
Η αποκατάσταση του Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο μεγάλο μέρος του τοπικού Τύπου αντιμετωπίζει ως δικτάτορα, έχει προκαλέσει πολυάριθμες επικρίσεις, μεταξύ άλλων σε σφοδρά αντιμπολσοναρικούς κύκλους. «Η στάση του Λούλα για τον Μαδούρο είναι ένα τεράστιο λάθος, τόσο από την άποψη των εξωτερικών σχέσεων όσο και από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής. Η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα είναι καλή και απαραίτητη. Αλλά το να υποστηρίζεις ένα δικτατορικό καθεστώς και να λες ότι η Βενεζουέλα είναι δημοκρατία είναι ένα κολοσσιαίο λάθος», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Sergio Abranches.
Ο αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας πρότεινε επίσης η Βενεζουέλα να μην χρησιμοποιεί πλέον το δολάριο για να διευθετήσει τις συναλλαγές της. «Ο Μαδούρο δεν έχει δολάρια να πληρώσει για τις εξαγωγές του. Ίσως θα μπορούσε να το κάνει σε γιουάν, ποιος ξέρει; Υπερασπίστηκε επίσης την ένταξη της Βενεζουέλας στους BRICS, έναν άτυπο όμιλο της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας