DW/FAZ: Μακρόν και ΝΑΤΟ: Από τον «εγκεφαλικό θάνατο» στην ανάσταση
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Στην αρχή της ομιλίας του στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποτιμούσε τον εαυτό του, ενθυμούμενος τα λόγια του τον Νοέμβριο του 2019 , όταν διέγνωσε τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμφωνίας (ΝΑΤΟ) ως «εγκεφαλικά νεκρό». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέφερε το ΝΑΤΟ στη ζωή με τις χειρότερες ηλεκτροπληξίες.
Η ομιλία του Μακρόν αυτή την Τετάρτη (31.05.2023) επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ με άλλο θεσμό και ευχαριστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δέσμευσή τους στην Ουκρανία.
Ο Jacob Ross, ειδικός στη γαλλική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP), εξηγεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει επισημάνει συχνά ότι χάρη στο ΝΑΤΟ -και κυρίως στους Αμερικανούς- η Ουκρανία είναι συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης. Ο Ρος πιστεύει ότι ένα από τα κεντρικά μηνύματα της ομιλίας του Μακρόν είναι ότι οι Γάλλοι δεν αμφισβητούν τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε προκαλέσει σάλο σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τις δηλώσεις του για την Ταϊβάν. Τα λόγια του θεωρήθηκαν ως έκκληση να λάβει μια ανεξάρτητη θέση για τη σύγκρουση γύρω από την Ταϊβάν και ως απόρριψη των ΗΠΑ. Ούτε στην ομιλία του στη Μπρατισλάβα ο Μακρόν απέσυρε εντελώς την ιδέα του για τον σωστό ρόλο της Ευρώπης.
«Μια Ευρώπη που αμύνεται, ένας ευρωπαϊκός πυλώνας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδης, είναι ο μόνος τρόπος να είσαι αξιόπιστος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Ρος, ο Μακρόν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο βραχυπρόθεσμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαθαίνει από τον πόλεμο και γίνεται πιο ανεξάρτητη.
Βασικά, όλα τα κράτη είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και για την ασφάλεια των γειτονικών τους κρατών, προειδοποίησε ο Μακρόν, απαιτώντας οι στρατηγικές αποφάσεις να εφαρμόζονται πιο γρήγορα. Με αυτό εννοούσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επεκτείνουν τις δυνατότητες και τους πόρους τους στον ενεργειακό, τεχνολογικό και στρατιωτικό τομέα. Η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο της κυριαρχίας στον τομέα της άμυνας, σημειώνει. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την αγορά πυρομαχικών στην ΕΕ για την προετοιμασία ενός κοινού μέλλοντος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας