ΗΠΑ: Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Bojan Slavkovic
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την Πέμπτη τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να εκτονώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες τους για ενσωμάτωση στην Ευρώπη.
«Προτρέπω τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Όσλο.
Υπενθυμίζεται ότι, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , έχει ήδη εκφράσει την ελπίδα της ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα έχουν εποικοδομητική στάση και συμπεριφορά στις συνομιλίες που θα επαναληφθούν το ερχόμενο Σάββατο υπό την αιγίδα της Ε.Ε..
«Αυτή είναι η ευκαιρία, τώρα, και για τις δύο πλευρές να αδράξουν τη στιγμή, και η εξομάλυνση είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Επομένως, ελπίζω πολύ ότι και οι δύο χώρες θα είναι πραγματικά εποικοδομητικές στις επερχόμενες συνομιλίες», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις 18 Ιουνίου, στην Οχρίδα (Βόρεια Μακεδονία).
Και οι δύο χώρες διαπραγματεύονται την εξομάλυνση των σχέσεών τους με βάση ένα νέο σχέδιο, το οποίο προωθήθηκε από την ΕΕ και υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο αποδέχθηκαν κατ’ αρχήν τα δύο μέρη, τον περασμένο μήνα.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ και «θέλουμε να φέρουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια όσο το δυνατόν πιο κοντά και το συντομότερο δυνατό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
Εάν το σχέδιο της Ένωσης εφαρμοστεί, θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στη δύσκολη διαδικασία που ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα της ΕΕ για εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το εν λόγω σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα αναγνωρίζουν τα επίσημα έγγραφα και των δύο χωρών, έτσι ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των εδαφών των δύο εθνών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας